Consument krijgt invloed op bouw Vrij Werkeren

Woningzoekenden kunnen bepalen wat er gebouwd wordt in de buurt Vrij Werkeren. Tijdens een woonevenement kan gestemd worden op de ontwerpen voor circa 40.000 koopwoningen tot €160.000,-. De woningen met de meeste voorkeursstemmen worden naar verwachting in 2015 gebouwd.

Het woonevenement vindt plaats op zaterdag 17 mei van 10.00 tot 15.00 uur in het Cultuurhuis. Bouwers/ontwikkelaars presenteren op het evenement hun plannen met tekeningen en schetsen op een markt. Geïnteresseerden kunnen stemmen op (schets)ontwerpen voor circa 40 koopwoningen (tot € 160.000,- vrij op naam, inclusief BTW). Ook kunnen voorkeursstemmen worden gegeven aan plannen voor de invulling van een kavel dat mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld energie neutrale woningen (geen maximum v.o.n. prijs) en/of gemeenschappelijke woonvormen. De plannen die de meeste voorkeursstemmen verdienen, worden naar verwachting in 2015, ook echt gebouwd.

Het is voor het eerst dat Zwolle deze werkwijze toepast. Door te kunnen stemmen op verschillende plannen krijgt de woonconsument meer invloed op wat er gebouwd gaat worden. Gemeente en bouwers hopen op deze manier meer consumentgericht te bouwen.

Programma
Tijdens het woonevenement verzorgt de gemeente Zwolle tussen 10.00 en 15.00 uur op elk heel uur een presentatie over wonen in Stadshagen en de opzet van de buurt Vrij Werkeren. Ook tonen bouwers/ontwikkelaars hun plannen in korte ‘pitches’. Daarna kunt u de plannen op een informatiemarkt beter bekijken. Met stickers kunt u vervolgens stemmen op het woningbouwplan van uw voorkeur. Om 14:30 uur sluit de stemming en wordt de uitslag bekend gemaakt (ook op facebook.com/Gem.Zwolle, zwolle.nl/stadshagen en in Wijzer).