Gemeente: geen zicht op malafide glazenwasserspraktijken in Stadshagen

woensdag 25 februari 2015
Gemeente: geen zicht op malafide glazenwasserspraktijken in Stadshagen

De gemeente Zwolle heeft geen zicht op malafide glazenwasserspraktijken in Stadshagen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die D66 had gesteld. Aanleiding voor de vragen waren eigen bevindingen en zorgen die de partij te horen kreeg uit de wijk.

In Zwolle en met name in Stadshagen zijn malafide praktijken in de glazenwassersbranche een veelbesproken item en komen er bij tijd en wijle misstanden in het nieuws, waarbij de eerste berichten over dit fenomeen dateren van 2006, aldus D66. De partij verwees ook naar een uitzending van het VARA-programma Rambam waarin bleek dat in de vinexwijk Vathorst in Amersfoort marktbetredende glazenwassers door gevestigde bedrijven op intimiderende wijze uit de markt worden gedrukt.

Ondanks dat het bestrijden van misstanden primair bij justitie ligt, vindt D66 dat ook het College zicht moet hebben op de manifestatie van eventuele misstanden. Dan kan de gemeente een faciliterende rol vervullen in het voorkomen van dergelijke praktijken zodat vrije marktwerking, keuzevrijheid en gevoel van veiligheid worden bevorderd.

Geen zicht op misstanden
Uit het antwoord van de gemeente op de vragen van D66 blijkt nu dus dat de gemeente geen zicht heeft op misstanden in de glazenwasserbranche en hierover binnen de gemeentelijke organisatie ook geen geluiden uit de wijk zijn gehoord.

Daarnaast geeft de gemeente aan dat het rechtstreeks onderzoeken van misstanden lastig is en dat daar ook andere instanties voor zijn, zoals de Autoriteit Markt en Consument en het Centrum voor Ambachtseconomie. De gemeente gaat daarom ook niet zelfstandig misstanden onderzoeken en ziet ook geen faciliterende rol voor zichzelf als het gaat om het voorkomen van misstanden.

Mocht de gemeente geluiden van misstanden oppikken dan zal ze de betrokken inwoners en bedrijven wijzen op het zogenaamde glazenwassersregister.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!