Succesvol verzet tegen sluiting wijkbibliotheken

dinsdag 3 maart 2015
Succesvol verzet tegen sluiting wijkbibliotheken

Massaal verzet ontstond in Zwolle toen bleek dat de gemeente het plan had om de wijkbibliotheken, waaronder die in Stadshagen, te sluiten. Wethouder Jan Brink gaf maandagavond in de gemeenteraad aan dat hij de plannen hiervoor niet zal doorzetten.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering werden vijfduizend handtekeningen tegen de sluiting van de wijkbibliotheken aangeboden aan burgemeester Henk Jan Meijer en deden enkele verontruste bewoners een oproep om de sluiting tegen te gaan. Ook de meeste partijen in de gemeenteraad gaven aan tegen de plannen te zijn, waardoor de wethouder het plan terugtrok.

“Ik had niet kunnen vermoeden dat ik hier duizenden handtekeningen zou krijgen en tientallen, zo niet honderden e-mails en brieven waar in het verzet naar voren kwam.” aldus wethouder Jan Brink in zijn reactie aan de gemeenteraad. Daarbij gaf hij aan te verwachten dat het plan de wijkbibliotheken te sluiten niet haalbaar lijkt en dat daar rekening mee gehouden zal worden in de uitwerking van de bezuinigingen.

Bezuinigen
Het voorstel om de wijkbibliotheken te sluiten was onderdeel van de Veranderbrief die het College van Burgemeester en Wethouders had opgesteld. Daarin stonden ‘zoekrichtingen’ voor de bezuinigingen die de gemeente moet doorvoeren; de komende jaren moet twaalf miljoen euro bezuinigd worden. De geopperde bezuiniging op de wijkbibliotheken zal nu dus ergens anders gehaald moeten worden.

Verzet
Nadat bekend werd dat de gemeente het sluiten van de wijkbibliotheken overwoog, kwamen veel mensen daartegen in verzet. Bij de verschillende bibliotheken werden handtekening tegen de plannen verzameld en uit een peiling van StadshagenNieuws bleek 95 procent van de lezers tegen de sluiting te zijn.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!