Iwan van Zon nieuwe jeugd- en jongerenwerker Stadshagen

donderdag 18 juni 2015
Iwan van Zon nieuwe jeugd- en jongerenwerker Stadshagen

Travers Welzijn heeft een extra jeugd- en jongerenwerker voor Stadshagen aangesteld: Iwan van Zon is sinds kort werkzaam in Stadshagen. Zijn belangrijkste missie: het vergroten en inzetten van talenten en interesses van jongeren.

De functie van jeugd- en jongerenwerker is door Travers in het leven geroepen omdat naar schatting een derde van de Zwolse jongeren in Stadshagen woont. In Stadshagen zijn al twee jongerenwerkers werkzaam: Bart Demmers en Hanneke Mol, die vooral werkzaam zijn binnen jongerencentrum Level Z. De functie van Iwan is meer op jongere kinderen gericht en hij zal ook meer in de wijk te vinden zijn.

Iwan van Zon, die Culturele Maatschappelijke Vorming heeft gestudeerd, heeft hiervoor zijn eigen bedrijf Praatpop gerund. Hier gaf hij creatieve lessen die bijdragen aan persoonlijke, sociale en creatieve ontwikkeling. Iwan: “Groei en zelfwaardering vind ik belangrijk. Deze elementen kan ik nu in deze functie op een breder en hoger niveau trekken.”

Oprechte verbindingen
Zijn passies liggen op het vlak van coaching, training en de multiculturele samenleving. “Ik vind het belangrijk om echt in contact met mensen te komen en begrip voor hen te hebben, zodat er oprechte verbindingen ontstaan,” zo licht Iwan toe. Volgens eigen zeggen gaat het hem om de waarde en het verhaal achter het gezicht van een individu. Voor iedereen is een plek in de samenleving. “Ik wil graag dat mensen bewust worden van hun talenten en hun verantwoordelijkheid voor zowel henzelf als voor de omgeving laten groeien. Zodat jeugd, jongeren en ouders zich verbonden voelen en hier vanuit zichzelf echt invulling aan gaan geven.”

Het jongeren- en jeugdbeleid heeft nog talrijke mogelijkheden, er staat nog veel open en er kan nog van alles ontwikkeld worden. Samen met de doelgroepen wil de kersverse jeugd- en jongerenwerker uitzoeken hoe en wat er gebeuren moet. “Het gaat er om dat we het samen doen, het wordt voor en door de jeugd en jongeren samen met andere participanten -zoals bijvoorbeeld Travers Welzijn- vormgegeven. Eigen initiatief, inbreng en invloed van kinderen, jongeren en ouders is ontzettend belangrijk. Want zij weten het beste aan welke activiteiten en initiatieven ze behoefte hebben.”

Invloed, verantwoordelijk en zeggenschap
Op dit moment wordt door Iwan van Zon aan de hand van gesprekken bekeken hoe de invloed, verantwoordelijkheid en zeggenschap van jeugd en jongeren ten opzichte van de wijk en de buurtbewoners vergroot kan worden. “De jeugd van nu kan als geen ander een stempel drukken op de identiteit van de wijk. Het is heel belangrijk dat er voldoende voorzieningen, activiteiten en mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en hun talent en sociale vaardigheden te ontwikkelen. En dat deze aansluiten op de belevingswereld van de jongeren. En dat mensen hun interesses met elkaar kunnen delen.”

Om de behoeftes goed te kunnen peilen wil Iwan van Zon graag in contact komen met jeugd, met ouders en met scholen en andere plekken waar jongeren bedrijvigheid voeren, in welke vorm dan ook. Vanuit deze contacten kan er dan gekeken worden naar wat er leeft en wat gezamenlijk opgepakt kan worden. Voornaamste vraag van Iwan is dan: “Hoe kan ik bestaande voorzieningen en sleutelfiguren in de wijk plus het aanwezige talent inzetten om nieuwe en relevante dingen te ondernemen voor en door de jeugd. Hier wil ik ook graag ouders en vrijwilligers bij betrekken zodat er generatie-overbruggend wordt gewerkt en er echt sprake is van samenwerking.”

Contact
Iedereen kan contact met Iwan opnemen door hem op straat aan te spreken of door te mailen naar i.vzon@travers.nl. “Mensen mogen mij ook uitnodigen, dan kom ik graag op de koffie of thee,” aldus een enthousiaste Iwan van Zon.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!