Gemeente zoekt naar oplossing vuurwerkoverlast

woensdag 4 november 2015
Gemeente zoekt naar oplossing vuurwerkoverlast

Je zou bijna vermoeden dat baldadige lieden het hebben geweten. Een bijeenkomst over vuurwerkoverlast in het Cultuurhuis werd woensdagavond opgeluisterd door een aantal forse vuurwerkknallen die in de wijde omgeving werden gehoord. Het was gelijk een demonstratie van waar de bijeenkomst over ging. Want hoe kan deze vorm van overlast in de wijk worden teruggedrongen?

Veel vuurwerkklachten uit Stadshagen
Hierover braken de gemeente Zwolle, raadspartijen, bewoners, wijkstichting Stadshagen Totaal en jongerenwerkers hun hoofd tijdens de bijeenkomst. GroenLinks verzamelde het afgelopen jaar een aanzienlijk aantal vuurwerkklachten in Zwolle, waarvan een fors deel uit Stadshagen kwam. De gemeente deed daarop onderzoek in de wijk, als uitvloeisel van een motie namens GroenLinks, de ChristenUnie en PvdA eerder dit jaar.

Onderzoek
Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat veertig procent van de inwoners overlast ervaart. En dan met name over vuurwerkoverlast in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling. Als oplossing ziet meer dan de helft van de ondervraagde Stadshagenaren dat de politie meer handhaaft. Maar dat is een best lastige taak over een lange periode in een grote wijk, zo blijkt uit de bijeenkomst.

Vuurwerkvrije zones niet de oplossing
Helpen vuurwerkvrije zones dan? Uit onderzoek blijkt dat ook dit weinig effect heeft. Deze zones kunnen alleen ingesteld worden tijdens het moment waarop vuurwerk legaal mag worden afgestoken. En juist in die uren ervaren Stadshagenaren het minste overlast. Het gaat hen met name om de harde knallen buiten de jaarwisseling om.

Wat voor effect hebben die harde knallen eigenlijk?
Tot echte oplossingen leidt de bijeenkomst niet, maar iedereen is het er wel over eens dat ouders en jongeren bereikt moeten worden met een campagne over de effecten van het harde vuurwerk. Want wat gebeurt er eigenlijk als je in een woonwijk keiharde knallen afsteekt? Bijvoorbeeld voor mensen die epilepsie hebben? Of hulpbehoevende ouderen, mensen met jonge kinderen die doodsbenauwd in hun bed liggen en huisdieren die compleet van slag zijn.

Help en denk mee
Er wordt dus ook na deze bijeenkomst gezocht naar creatieve manieren om de vuurwerkoverlast in de wijk in te dammen. Want rigoreuze maatregelen als sterke handhaving, vuurwerkverboden of vuurwerkvrije zones zijn op korte termijn niet te verwachten. Hebben jullie goede ideeën? Reageer en discussier mee!

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!