Sparta Zwolle heeft de korfbalzaken goed voor elkaar

De korfballers van Sparta Zwolle hebben de wind in de rug. De zaal-overgangsklasser kan in het weekend van 26 mei kampioen worden in de eerste klasse en promoveert dan ook op het veld naar de overgangsklasse. Maar dat is niet het enige goede nieuws, want ook de vooruitzichten voor de toekomst zijn goed. Zo verlengt de staf van de selectie grotendeels haar contract en is er vertrouwen dat de spelersselectie op niveau blijft.

Hoofdtrainer Henco Pullen gaf al direct na het zaalseizoen aan dat hij zijn contract verlengt en zijn twee assistenten Remkes Pullen en Kars Menkveld zullen ook volgend jaar hun rol blijven vervullen. De oudere broer van Henco Pullen fungeert als techniektrainer en Kars Menkveld als core-stability trainer, fysiotherapeut en teambegeleider. Ook voor het 2e team zijn de gesprekken voor de trainersstaf in een vergevorderd stadium.

“Het is belangrijk dat rondom de selectie de zaken goed geregeld zijn en dat de spelers en speelsters weten wie wat doet. Ook voor de uitstraling naar buiten en voor het aantrekken van nieuwe spelers is het goed dat je kunt laten zien dat je de begeleiding goed bezet hebt met mensen die hun taak goed kunnen in vullen”, aldus Pullen.

Kars Menkveld, een man van de club, is al meerdere seizoenen betrokken bij de selectie. Menkveld: “Ik vind het geweldig om samen te werken met deze gemotiveerde groep spelers. Er wordt hard en met veel plezier gewerkt, ook als we in de core stability training best veel van ze vragen. Als je dan ziet dat we in de wedstrijden meer en meer inhoud krijgen, dan zie je ook het resultaat van onze inspanningen”. Daarnaast is de verzorger van het team ook druk met de begeleiding van de sporters en geblesseerden. “Het is afgelopen seizoen gebleken dat we zuinig moeten zijn op onze spelers. De selectie bestaat niet alleen uit het basisteam. Op dit niveau maakt de bank toch ook veel verschil, je mag in- en ook weer uitwisselen”, aldus Menkveld.

De spelersgroep ondergaat een aantal mutaties. Zo stoppen drie spelers met veel ervaring en dienstjaren. René Compayen, Maarten Schelling en Karin Jacobs keren na de zomer niet meer terug in de selectie. Pullen: “Het is duidelijk dat je ervaring inlevert, maar de timing is goed, want er valt niet een heel groot gat. De jongeren hebben inmiddels ook de nodige ervaring en zijn waarschijnlijk in staat om het stokje over te nemen”. Sparta Zwolle profiteert daarbij van de aantrekkingskracht van de stad Zwolle. Dit jaar kwamen er al meerdere korfballers die naar Zwolle verhuisd zijn zich aanmelden bij de hoogst spelende korfbalclub in Zwolle. Menkveld: “Als we echt de stap naar top-overgangsklasse willen maken dan hebben we dat ook wel nodig. We moeten continu werken aan optimale begeleiding van de jeugd en onze ogen openhouden voor aanmeldingen van buitenaf.”

De ledengroei van de club uit Stadshagen is ook zichtbaar in het breedtekorfbal, zo is er komend jaar een 3e midweek team actief en is er bij de jeugd sprake van 2 extra teams ten opzichte van het afgelopen seizoen. Scheidend voorzitter Leon Dikken: “We zitten overal in een stijgende lijn en we zijn scherp op ons kader. Daar zijn we tevreden over, maar we moeten blijven investeren in het opleiden van jonge trainers en jonge scheidsrechters. In samenwerking met Sportservice Zwolle is er dit jaar gestart met de trainersacademie. Daar zien we de resultaten van en ook volgend jaar zullen we voor alle jeugdteams weer voor een goede trainersbezetting zorgen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat we sporten voor het plezier.” 

De club lanceerde onlangs haar ambities. Een groei naar dé korfbaltopclub van de regio Zwolle is de doelstelling. Dikken: “Daar zijn we nog niet hoor, daar nemen we meerdere jaren voor. Momenteel maken we meerjarenplannen per aandachtsgebied in de club en na de algemene ledenvergadering van dit najaar gaan we dit verder concreet maken per commissie.”

Sparta Zwolle 1 speelt zaterdag 26 mei om 15.30 uur in Almere de kampioenswedstrijd. Bij winst is het team kampioen en is het clubhuis na de wedstrijd geopend om het team te feliciteren. De laatste thuiswedstrijd op 2 juni zal het kampioenschap verder gevierd worden en worden de hele dag festiviteiten georganiseerd om het seizoen als totale club feestelijk af te sluiten.