Testvlucht Lelystad woensdag over Stadshagen

dinsdag 29 mei 2018
Testvlucht Lelystad woensdag over Stadshagen

Het houdt de gemoederen in Stadshagen en ver daarbuiten al een tijdje bezig: de nieuwe aanvliegroutes van vliegveld in Lelystad. Die voeren deels over Stadshagen, wat overlast zal gaan veroorzaken. Om een indruk te geven van het geluid dat vliegtuigen op deze routes zullen geven, vliegt woensdag 30 mei een Boeing 737-800 van Transavia alle aanvliegroutes.

Deze zogenoemde ‘belevingsvlucht’ wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport kunnen zo het geluid van een vliegtuig in hun eigen omgeving ervaren. Het vliegtuig zal tussen 15.30 en 20.30 uur alle verschillende routes van en naar Lelystad één keer vliegen.

Route en kaart
Naar verwachting zal de vlucht voor het eerst tussen 15.45 en 16.15 uur over Zwolle komen. Er wordt driemaal vanuit het zuidoosten langs de noordrand van Zwolle gevlogen, tweemaal vanuit het noorden langs Stadshagen en Wilsum en twee maal aan de overzijde van de IJssel, vanaf Lelystad via Wezep naar het zuiden. Alle routes en tijden zijn te vinden op www.belevingsvlucht.nl. De vlucht kan woensdag live gevolgd worden via Flightradar24, door te zoeken op vluchtnummer HV051 (callsign TRA51).

Geen realistisch beeld
Diverse actiegroepen hebben kritiek op de belevingsvlucht, omdat deze geen realistisch beeld van het geluid zal geven. Zo zitten er geen passagiers in het vliegtuig, waardoor het toestel veel lichter is en dus stiller vliegt. De actiegroepen hebben voor 23 juni in Zwolle een demonstratie aangekondigd.

Feedback speelt geen rol in besluitvorming
Tijdens en kort na de lucht kunnen bewoners online feedback geven. Ook staan er 11 meetpunten opgesteld, onder andere bij de Agnietenberg en bij Wilsum. De resultaten worden maandag gepresenteerd. Het ministerie heeft echter al aangegeven dat de belevingsvlucht geen rol zal spelen in verdere besluitvorming.

Overlast in Stadshagen?
StadshagenNieuws is benieuwd naar jouw indruk. Geeft de testvlucht veel overlast of valt het mee? Verwacht je straks veel hinder? Laat het ons weten!

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!