TU Delft: Stadshagen kent weinig hitte-eilanden

zondag 30 juni 2019
TU Delft: Stadshagen kent weinig hitte-eilanden

Foto: Data RIVM, kaartgegevens: Kadaster

De Technische Universiteit Delft heeft recent onderzoek gedaan naar de warmtesituatie in Nederland. RTL-Nieuws presenteerde onlangs een interactieve kaart, waarop de gegevens uit het onderzoek in beeld zijn gebracht. Hieruit valt op te maken dat de hitte in Stadshagen (linksboven) gunstig afsteekt tegen diverse andere wijken in Zwolle.

Veel bebouwing en weinig groen zorgen ervoor dat steden enorm veel warmte vasthouden. Dat scheelt op de heetste plekken gemiddeld zo’n drie graden. Gebouwen en straten worden de hele dag lang opgewarmd door de zon. Als die onder is koelt het op het platteland snel af, maar in de stad stralen beton en asfalt de opgeslagen warmte dan weer uit. Er is hier in de stad sprake van zogeheten hitte-eilanden: gebieden die meerdere graden hoger zijn dan elders in de stad en het buitengebied.

Uit de interactieve kaart van RTL-Nieuws blijkt dat met name de oudere wijken rondom de binnenstad in Zwolle hogere temperaturen vertonen dan de nieuwere wijken. Zwolle-centrum heeft gemiddeld een 1,84 graden hogere temperatuur dan het buitengebied. In Stadshagen is het gemiddeld 1,08 graden warmer dan buiten de stad. Hierdoor zijn de gevolgen van hitte op de gezondheid in de wijk relatief minder groot dan elders in de stad.

De interactieve kaart is te vinden op rtlnieuws.nl/nieuws/nederland. Door invoering van je postcode worden de gegevens van je eigen buurt zichtbaar

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!