Zwolle stevent af op ‘recordjaar’ misdrijven rond moord en doodslag

zaterdag 26 oktober 2019
Zwolle stevent af op ‘recordjaar’ misdrijven rond moord en doodslag

De recente schietpartijen in en rond Stadshagen en andere incidenten in Zwolle werpen de vraag op of er iets aan de hand is in de stad. Met name het zware geweld dat niet wordt geschuwd bij een aantal incidenten doet veel inwoners schrikken. Uit data van de politie blijkt dat het jaar 2019 het predikaat lijkt te krijgen als een recordjaar qua misdrijven rond (pogingen tot) moord en doodslag.

Zwaar geweld
Het zware geweld in Breecamp waarbij met een geweer tientallen kogels in een auto en omliggende woningen werd geschoten was nog wel het meest in het oog springende incident in Stadshagen. Wonderwel wist het slachtoffer, alhoewel gewond, te overleven.

De schietpartij in Holtenbroek in de nacht van vrijdag op zaterdag doet veel inwoners weer opschrikken. Voor zover bekend is hier geen slachtoffer bij gevallen: op de plek des onheils was niemand te bekennen. Een witte bestelbus met een kogelgat is vooralsnog een stille getuige.

30 keer moord en doodslag… tot nu toe
Uit gegevens van de politie vanaf 2012 tot nu blijkt dat er dit jaar in Zwolle tot en met september al dertig misdrijven van moord en doodslag zijn te betreuren. Dat is nog exclusief de cijfers van oktober en logischerwijze de komende maanden. Het getal dertig is een evenaring van het gehele jaar 2015. Vorig jaar werden er in totaal 27 moord en doodslagen geteld in de Hanzestad. Hierbij moet worden aangetekend dat het gaat over misdrijven, niet over het aantal (dodelijke) slachtoffers.

Of de verwachte stijging éénmalig is of dat er op de achtergrond zware criminaliteit in de stad meespeelt is een grote vraag, waar uit onderzoeken van de politie naar de incidenten hopelijk antwoorden gaan komen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!