Deskundigen: ‘Vinex-wijk ghetto van de toekomst’

maandag 21 februari 2011

Het gemis aan goede voorzieningen kan tot problemen leiden.

Vinex-wijken dreigen in de toekomst ghetto’s te worden als gemeentes niet snel investeren de wijken. Daarvoor waarschuwen deskundigen in het Algemeen Dagblad van maandagochtend. De deskundigen vrezen dat door het uitblijven van investeringen hoogopgeleiden wegtrekken  en de buurten verpauperen. ,,De stedenbouwkundigen hebben weinig rekening gehouden met de samenhang tussen wonen, werken en spelen,” zegt socioloog Frits Spangenberg in het AD. Stadshagen is één van de Vinex-wijken in Nederland.

Jeugdvoorzieningen Stadshagen
Volgens de deskundigen is de bevolkingssamenstelling van de wijken in orde, maar ontbreekt het aan goede voorzieningen. “Daardoor dreigen Vinex-wijken de achterbuurten van de toekomst te worden. De mix in de bevolkingssamenstelling is goed, maar het gaat ook om de voorzieningen. Dat is de grote handicap.” In Stadshagen is al geregeld gewezen op het ontbreken van goede voorzieningen voor jongeren. Dat geven niet alleen de jongeren zelf aan, maar dat is ook gebleken uit een onderzoek dat in 2010 werd gepubliceerd. Van de inwoners van Stadshagen gaf 55 % aan dat het tevreden was met de jeugdvoorzieningen.

Signalen ontevredenheid zijn er
De deskundigen in het verhaal van het Algemeen Dagblad stellen dat bij de bouw van de wijken onvoldoende rekening is gehouden met de ouderen jeugd. In Stadshagen wonen, net zoals veel andere Vinex-wijken, nu vooral jonge gezinnen met eveneens jonge kinderen. Maar de signalen van ontevredenheid onder jongeren zijn er al. En dat heeft zijn effect op omwonenden van bijvoorbeeld het Twistvlietpark, zoals uit dit artikel in 2010 al bleek.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!