Schaapherder Tjitse terug in Zwolle: ‘Nog een jaar of twee en dan met pensioen’

vrijdag 14 april 2023
Schaapherder Tjitse terug in Zwolle: ‘Nog een jaar of twee en dan met pensioen’

Schaapherder Tjitse Terpstra is weer terug in Zwolle met zijn kudde. Zijn eerste rondje met de schapen ging donderdag langs de dijk in Holtenbroek. Dat gebeurde samen met een flink aantal schoolkinderen en wethouder Arjan Spaans. Het is een van de laatste jaren dat hij met zijn schapen door Zwolle zwerft.

Het regent pijpenstelen en het wachten is op de schoolkinderen. ”Ik heb dit weer liever dan 28 graden,” zegt Tjitse Terpstra. De Fries heeft een drukke winter achter de rug omdat hij is verhuisd. Nog een jaar of twee schapen hoeden en dan gaat hij met pensioen.

Wanneer de kinderen er zijn en wethouder Arjan Spaans zijn verhaaltje heeft gedaan, is het tijd om de schapen te verhuizen naar het bos achter de Palestrinalaan. Dat gaat heel soepeltjes. De honden begeleiden de schapen met Tjitse voorop. Ook dit jaar weidt hij zijn schapen in Holtenbroek, Stadshagen en Aa-landen. Er gaan veel makke schapen op een klein stukje weiland.

De kinderen mogen vragen stellen en Tjitse vraagt de kinderen hoeveel schapen er zijn. Een van de kinderen gokt ergens in de negentig, maar het zijn om precies te zijn 235 ooien en 53 lammeren, die onder controle worden gehouden door twee honden. Een eenvoudig commando of fluitsignaal is voldoende. De beide honden rennen om de kudde grazers heen en houden ze bij elkaar. Het weer klaart ondertussen op en de kinderen willen van alles weten over het leven van een schaapherder.

Al in 1987 pakte Terpstra bij het Nederlandse kampioenschap schapen drijven zijn eerste titel en dat deed hij later nog een keer. Ook heeft hij drie Europese titels op zak en wil hij dit jaar een vierde EK-titel toevoegen aan zijn palmares. Tevens zou hij graag zijn eerste wereldtitel in ontvangst nemen. Het EK schapen drijven wordt eind augustus in Zweden gehouden en het WK vindt half september in Noord-Ierland plaats.

Tekst: 1Zwolle.nl

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!