Plastic afval vanaf oktober huis-aan-huis gehaald

zaterdag 6 augustus 2011 9 reacties

Plastic afval, zoals verpakkingen, worden vanaf oktober huis-aan-huis gehaald door de ROVA. Daarvoor krijgen de inwoners van Stadshagen een extra minicontainer die zijn éénmaal per maand aan de weg kunnen zetten. Dat heeft de gemeente Zwolle zaterdag in een brief aan de inwoners van Stadshagen laten weten. Nu nog kan het plastic naar afvalcontainers verspreid in de wijk worden gebracht, maar dat levert veel minder gescheiden afval op (elf kilo) dan wanneer het huis-aan-huis wordt gehaald (zestig kilo). 

Jongeren halen plastic op
De gemeente start het project in samenwerking  met de ROVA waarbij jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen het plasticvuil op te halen. Zo wil de gemeente naast een duurzame en afvalloze samenleving ook werken aan de sociale duurzaamheid. De jongeren worden opgeleid en in Stadshagen ingezet bij de inzameling van de plasticverpakkingen. Daarbij leren ze ook voor hun vrachtwagenrijbewijs. Doorlopen de jongeren de opleiding van een jaar goed, dat krijgt een deel van de jongeren een vast contract bij de ROVA.

In september krijgen de inwoners van Stadshagen een brief van de ROVA met meer informatie over het inzamelen van het plastic, dat inzameldata en wanneer de containers arriveren.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

9 reacties op 'Plastic afval vanaf oktober huis-aan-huis gehaald' »

 • Marcel schreef:

  Goede zaak, maar waar moeten we deze container laten?

 • Pieter schreef:

  Leuk dat milieu maar ondertussen wordt rum 2 vierkante meter van de tuin in beslag genomen door containers!! (Papier,rest,groen,plastic) en tel ik de niet op te bergen bak voor het klein chemisch afval niet eens mee.

  Dat had ik niet in gedachten toen ik een woning met tuin kocht in Stadshagen… Destijds was er ook maar sprake van twee containers. Ondertussen mag ik bijna wel een schuur bijbouwen voor al deze containers. Of kan ik deze containers ergens plaatsen op gemeentegrond?

 • Jan schreef:

  Ik ben het eens met gescheiden inzamelen alleen is het een ellende zoveel containers bij huis te hebben.

  Op de gemeentegrond plaatsen is geen optie omdat a: dit is verboden en b: je als bewoner verantwoordelijk bent voor deze containers (als ze in de brand worden gestoken en het schuurtje of de auto van je buurman gaat in vlammen op draai je zelf voor de schade op, NIET JE VERZEKERING!!).

  Bij ons achter is het een rage om de containers op de gemeentegrond te plaatsen, dit is een doorn in het oog en een groot risico voor de bewoners. Dit asociale gedrag (containers buiten de tuin plaatsen) kan er teven toe leiden dat de gemeente (Rova) de containers snachts komt ophalen. je kunt ze dan terugkopen a € 35,- per container!

  Helaas zitten wij allen met het probleem dat wij weer een (zoveelste) container in onze tuinen zullen moeten plaatsen.

  Als compensatie vind ik dat wij minder afvalstofheffingen moeten gaan betalen!

  Jan.

 • Zwollenaar schreef:

  zo,n wijk als stadshagen was toch ideaal voor fraaie ondergrondse containers waarom is daar niet gelijk voor gekozen ???

 • Richard schreef:

  @Zwollenaar – Waarschijnlijk toen ze 20 jaar geleden met het bestemmingsplan nog geen weet hadden van ondergrondse containers.

  Stukje tuin een inham gemaakt die nu weer uitgebreid kan worden.
  Want let wel! De flessen container komt er ook nog aan!

 • Zwollenaar schreef:

  @Richard,

  Klopt niet want er zijn wijken in stadshagen die ze wel hebben,en bestemmingsplan van mijn wijk is geen 20 jaar oud.

  Gewoon misser van de gemeente omdat niet gelijk ondergrond te regelen dan kun je gelijk goed aan afvalschijding doen.glas,luiers,blik,etc…

 • Pieter schreef:

  Een vierde container erbij, een belachelijk plan. Het einde is zoek! Komt er straks een vijfde en een zesde etc?

  Als liberaal (wat ik oa. associeer met (zelf) nadenken en niet klakkeloos burocratische beslissingen uitvoeren) ben ik zwaar teleurgesteld in de “partij van de knip” VVD en roep bij deze op om stelling te nemen en kritische vragen te stellen!
  Hier wat tips voor de volgende volksvergadering:

  (*) De ROVA (en de gemeente) varen er wel bij. Waar blijft de financiele meevaller voor de burger?
  (*) Hoe valt het besluit voor de 4e container te rijmen met het recente interview in De Stentor met de directeur van de Rova waarin wordt verteld dat onderzoek door Rova heeft aangetoond dat voor de burger 3 containers de max is? – Waarom wordt het advies van de Rova door de gemeente in de wind geslagen??
  (*) Er zijn verschillende studies die bewijzen dat het verbranden van afval economisch voordeliger is dan het scheiden van afval. In Amsterdam wordt de inhoud van de groene en grijze container daarom na het ophalen weer vrolijk bij elkaar gegooid: http://www.p-plus.nl/artikel.php?IK=1346
  (*) Waarom voor “gewone” woningen ook geen toegang ondergrondse containers? (Eventueel alleen voor plastic en ander “speciaal” afval)

 • claudia schreef:

  Hier nog iemand die vorige week zo niet blij was met de brief van de gemeente over een 4e container. Wij hebben een niet heel grote tuin en een smalle gangpoort, dus hier staan nu 2 containers tegen de schuur aan (wat net past met het uitdraaien van de fietsen) en 1 op het terras. Ik zou niet weten waar ik hem kwijt zou moeten die nieuwe container. Ik ga geen 2 stuks naast mijn tafel en stoelen op het teras zetten.

 • Lilian schreef:

  Idd heel goed allemaal voor het milieu maar in andere gemeenten word het plastic afval ingezameld in grote plastic zakken. Zou hier ook een veel beter idee zijn! Heb je ook niet nog zo’n lelijk ding in je tuin…..

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!