Ergernis over wildgroei aan containers

zondag 7 augustus 2011 59 reacties

Containers in een steeg nabij de Milligerplas

Nu Stadshagenaren in oktober een vierde container mogen ontvangen vragen de bewoners zich af waar zij deze eigenlijk moeten plaatsen. Het aanzicht in de (soms kleine) achtertuin wordt nu al bepaald door een grijze, groene, blauwe en straks ook nog de plastic-container. Een deel van de inwoners van Stadshagen zetten uit ruimtegebrek in eigen tuin hun container op het achterpad, in de steeg of op de parkeerplaats. Bezoekers van deze website maken zich onder meer zorgen over de veiligheid.

Ergernis
Zo schreef bezoeker Jan op deze website: “Op de gemeentegrond plaatsen is geen optie omdat a: dit is verboden en b: je als bewoner verantwoordelijk bent voor deze containers (als ze in de brand worden gestoken en het schuurtje of de auto van je buurman gaat in vlammen op draai je zelf voor de schade op, NIET JE VERZEKERING!!).” En: “Bij ons achter is het een rage om de containers op de gemeentegrond te plaatsen, dit is een doorn in het oog en een groot risico voor de bewoners.” Toch is het beeld van containers die op de grond buiten het terrein worden gestald herkenbaar in de wijk Stadshagen, zoals op onderstaande foto’s te zien is.

Ook bezoeker Pieter maakt zich zorgen over het ruimtegebrek in zijn tuin: “Leuk dat milieu maar ondertussen wordt rum 2 vierkante meter van de tuin in beslag genomen door containers!! (Papier,rest,groen,plastic) en tel ik de niet op te bergen bak voor het klein chemisch afval niet eens mee. Dat had ik niet in gedachten toen ik een woning met tuin kocht in Stadshagen.”

Brandgangen
De paden achter woningen, die vaak deels vallen onder het recht van overpad, zijn ook belangrijke brandgangen die goed toegankelijk moeten zijn in geval van nood of brand. Volgens het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2011 van de gemeente Zwolle moet de eigenaar hier rekening mee houden: “De gebruiker is verplicht de container zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt.” De vraag is vooral wat een vierde container gaat doen met de tolerantie van de Stadshagenaren en de veiligheid op de achterliggende paden.

Plastic containers
De gemeente Zwolle wil vanaf oktober plastic containers in Stadshagen inzetten om de inzameling van plastic in de wijk te stimuleren. Zo moet er dankzij de containers geen 11 kilo per gezin aan plastic worden ingezameld (zoals nu het geval is) maar 60 kilo. Ook zal er een sociaal duurzaam traject worden gestart om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om bij de ROVA een baan af te dwingen door het plasticvuil op te halen.


Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

59 reacties op 'Ergernis over wildgroei aan containers' »

 • Marcel schreef:

  We kunnen met onderzoeken heen en weer blijven gooien.
  Onderzoek wijst ook uit dat onderzoeken elkaar nogal eens tegenspreken.
  Volgens mij kan je op beide manieren veel succes hebben, maar voor de hand lijkt mij te liggen dat je het gescheiden aanbied.

 • Olaf schreef:

  [quote]
  Marcel schreef:

  We kunnen met onderzoeken heen en weer blijven gooien.
  Onderzoek wijst ook uit dat onderzoeken elkaar nogal eens tegenspreken.
  [/quote]

  ^__^

  Onderzoeken die onderzoeken of onderzoeken verschillende resultaten geven moeten nog onderzocht worden…..

  OT: Ik hoop dat het voor Gemeente Zwolle en Rova duidelijk mag zijn dat er op deze site onduidelijkheid en irritatie is over het beleid. Waar zullen we het eens gaan neerleggen?

 • Richard 2 schreef:

  de groote afvalverwerkers zijn prima in staat het afval goed te scheiden.
  Afval is handel en dat weet de rova (gemeente) ook.
  Koppel daaraan zoals altijd een project om mensen b.v. aan een baan te helpen of roep dat het beter is voor het milieu.
  De rova word hier waarschijnlijk goed voor beloond door de eu.of nl overheid.
  Reintregatiebureaus staan waarschijnlijk al te trappelen om mee te (helpen).
  Ze willen allemaal een graantje meepikken van de groeiende handel in afval,dus krijgen we er weer een bakkie bij.
  Ik vraag me ook af hoe het met de stank gaat want het betreft meestal levensmiddelverpakkingen.

  Een wijkplatform oprichten en zelf je afval gaan verkopen misschien?

  op naar een beter (leef?)milieu.

 • Peter schreef:

  Lekker klagen, daar zijn we in NL goed in!

 • Zwollenaar schreef:

  zet afvalcontainers in de voortuin,okee mooi is anders maar een beter milieu begin bij jezelf !!!

 • Richard schreef:

  @Peter

  Alles pikken en slikken in Nederland daar zijn we nog beter in!

 • Peter schreef:

  ja, je recht van vrije meningsuiting is met een extra kliko nu echt verleden tijd. Poeh,poeh. Laten we met zijn allen niet vergeten dat wij de afvalproducenten zijn. Wil je geen kliko, dan produceer je toch geen afval meer… Afvalscheiding is allemaal voor een beter milieu, en dat baat ons weer.Het is ook zo simpel, maar wij doen er zo moeilijk over….

 • Richard schreef:

  Een beter milieu? Terwijl al die fabrieken en chemische industrieën maar doorproduceren voor onze welvaart.
  Alles gewoon in één bak!

 • Peter schreef:

  Als een ander in de sloot springt…..

 • Richard schreef:

  Snap wat je wilt zeggen, Peter. Een goed, schoon en veilig milieu begint bij jezelf!

 • Susan schreef:

  Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot wij ook een container voor het plastic hebben. Dat scheelt hier een hoop apart opgeslagen plastic zooi in het cv-hok. Maar goed, wij hebben dan ook de luxe van ondergrondse containers in de straat en nog maar één kliko… Ik weet niet hoe ik had gereageerd als ik er al drie had gehad.

  Verder eens met Erik, wat mij betreft maken ze voor alles een ondergrondse. Die dingen legen ze hier al twee keer in de week, kunnen ze net zo goed één keer per week rijden voor plastic en één keer voor rest. En het papier? Ach met zo’n Nee-Nee sticker kom je een heel eind, en is eens in de maand vaak genoeg…

 • Pepijn schreef:

  Er zijn bij mij 2 dingen die me te binnen schieten bij bovenstaand verhaal en de bijbehorende reactie. 2m² komt overeen, in Stadshagen, met ongeveer €600,= ~ €650,= aan grondkosten. Ik vind dat nogal wat. Ondergrondse containers staan op gemeentegrond en kosten qua vierkante meters beduidend minder ruimte dan al die losse (KUNSTSTOF!) containers.

  Volgens mij is de conclusie snel te trekken: gescheiden inzamelen middels ondergrondse containers et voila!

  Maar waar ik me veel meer aan erger zijn de containers die bij de woonwagens vrijwel zonder uitzondering op de openbare weg staan. Ik heb hier zelf al eens melding van gemaakt, maar de politie doet er niets nakkes nada mee…
  De rommelige indruk die rondom de woonwagens ontstaat ontsiert een behoorlijk stuk van de buurt in mijn ogen.

  Maarja, leven en laten leven. Tenminste zo zullen wij burgers er tenminste mee om moeten gaan ben ik bang. Beleidsmakers hoeven zich hier gelukkig niet aan te houden en trappen de regeltjes je gewoon door de strot zoals het hun uitkomt. C’est ca!

 • Jan schreef:

  Ondergrondse containers nemen qua ruimte evenveel in beslag als 9 kliko’s in een vierkant tegen elkaar (de rest zit onder de grond). Het voorbeeld kun je zien in de Ruusbroecstraat. 26 huishoudenms delen één ondergrondse container (zie weblink)! ( http://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=hogenkampsweg&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47c7df3e512d043d:0x23bfda97806a7818,Hogenkampsweg,+Zwolle&gl=nl&ei=kq5HTofjO4KdOuzCjOAD&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CB0Q8gEwAA )Als ze dit zouden realiseren scheelt het veel ergenis en ruimte (op de grond van de bewoners).
  Laat de gemeente hier maar eens serieus over nadenken!

 • Jan schreef:

  Op de weblink even het gele mannetje op de ruusbroecstraat zetten (streetvieuw)

 • claudia schreef:

  Hier nog iemand die vorige week zo niet blij was met de brief van de gemeente over een 4e container. Wij hebben een niet heel grote tuin en een smalle gangpoort, dus hier staan nu 2 containers tegen de schuur aan (wat net past met het uitdraaien van de fietsen) en 1 op het terras. Ik zou niet weten waar ik hem kwijt zou moeten die nieuwe container. Ik ga geen 2 stuks naast mijn tafel en stoelen op het teras zetten.

 • Ynse schreef:

  En nu even allemaal in actie komen: bel klantenservice van de ROVA en binnen een minuut is geregeld dat die 4e container niet bij je wordt afgeleverd. Doen dus! 038-4273777

 • jan van dijk schreef:

  Een proef? kom nou,let maar op die komt er dit is al lang besloten.
  Op naar nummer vijf.

 • tjn schreef:

  Ze kunnen ons natuurlijk ook gewoon een fatsoenlijke grijze bak geven ipv dat halve ding wat we nu hebben. Dat scheelt al heel veel. Ik ben écht klaar met al die containers. Kan er niet nóg een kwijt in de tuin.

 • Zwollenaar schreef:

  Wat een hoop gezeur waarom maakt men zich niet hard voor ondergrondse oplossing.

  Als ik her en der hier om mij heen kijk hier kan men nog hoop leren wat betreft afvalscheiding hier in stadshagen zag net nog een chemobox gedeponeerd in een grijze containers :(.

  Ik doe graag aan afvalscheiding dus kom maar op met die container!!!

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!