Stadshagenaar slaat dubbelslag in Aruba

zondag 6 september 2009

Afgelopen zomer deed Stadshagenaar Jeroen van Calker (17) mee aan de Koninkrijksspelen op Aruba. De Koninkrijksspelen worden jaarlijks op Aruba gehouden, met verschillende takken van sport. Waaronder atletiek, waar  Jeroen Calker startte op de afstanden 800 en 1500 meter. De spelen bleken voor hem een daverend succes. Met  maar liefst twee gouden plakken op zak keert hij weer terug naar Stadshagen. Lees het verhaal van deze getalenteerde 6 VWO leerling, die zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Door Harry Bartelds, ingezonden

Jeroen van Calker bracht twee gouden plakken mee naar Stadshagen. Foto: Freddi ter Beek

Ongelooflijk blij
“Ongelooflijk blij ben ik met deze twee gouden plakken, vertelt Jeroen van Calker in de vroege avond. Stadshagen is net weer bijgekomen van een warme zomerdag in augustus terwijl Jeroen nog nageniet van zijn prestaties en ervaringen afgelopen zomer tijdens de koninkrijksspelen. Terwijl de meeste jongeren zich klaar maakten voor een welverdiende vakantie, ging Jeroen van Calker op weg naar zijn mooiste ervaring als atleet tot nu toe. Jeroen was geselecteerd door de KNAU en mocht op kosten van de NOC NSF vertrekken naar Aruba om daar Nederland te vertegenwoordigen op de Koninkrijksspelen.

Twee maal Goud
Met een tijd die ver van zijn beste tijd lag pakte Jeroen van Calker twee maal goud. Eerst de 1500 meter en toen de 800 meter. Jeroen: “Ja, natuurlijk ben ik super blij met deze twee gouden plakken. De tijden waren weliswaar niet mijn beste tijden, maar toch. Die titel is fantastisch natuurlijk. De wind op Aruba, dat was één van de grootste tegenstanders. Op Aruba heb je altijd, het hele jaar door, harde wind, windkracht 5 a 6. Dat heeft met de evenaar te maken, ze hebben er ook een naam voor, de passaatwinden. Het was ook warm, ongeveer 29 graden, maar daar had ik niet zoveel last van. Mijn Pr op de 800 meter is op het moment van schrijven 1.55,53 op Aruba kwam ik niet verder dan 2.00,8. Op de 1500 meter staat mijn Pr op 4.02.46, in Aruba bleef ik steken op 4.13.8. Ik weet dat ik harder kan, maar in feite maakt mij dat nu niet meer uit. Die twee gouden plakken en de ervaring neemt niemand mij meer af,” vertelt een zeer enthousiaste Jeroen van Calker.

De voorbereidingen
Jeroen was in eerste instantie zich aan voorbereiden voor de Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) dit jaar in Finland. Tijdens de selectie wedstrijden haalde hij met een minimaal verschil van 0,13 seconden de limiet voor het EJOF net niet. Op basis van zijn prestaties eerder dit jaar tijdens het Nederlandse Kampioenschappen ( tweede op de 800 meter en vierde op de 1500 meter) besloot de KNAU Jeroen deze zomer op kosten van het NOC NSF af te laten reizen naar Aruba. Maureen Rots uit Westenholte reisde met hem mee af naar Aruba . Maureen kwam uit op de 400 meter, hoogspringen en de Zweedse estafette. Bij het hoogspringen nam zij een gouden plak mee naar huis en met de Estafette ploeg nam ze een zilveren plak mee naar huis.

De Olympische droom
Jeroen zit momenteel in 6vwo. Zijn school kan hij nog steeds goed combineren met zijn sport. Hij wil over twee jaar onder de 1.50,00 lopen op de 800 meter. Jeroen: “Ja ik maak nog steeds vooruitgang. Hoewel de 1500 meter mij ook goed af gaat wil ik mij dolgraag kwalificeren voor de Olympische spelen. Ik denk dat Londen 2012 voor mij net iets te vroeg komt. Volgend jaar wil ik gaan studeren in Nijmegen, aan de Radboud Universiteit. Ik wil dan tevens kijken of ik dan op Papendal kan trainen. Ik wil op die manier de belangrijke stap maken mijn droom werkelijkheid te laten worden. Momenteel train ik zeven keer per week. Ik wil dat met de jaren uitbouwen en met de juiste trainingen de belangrijke stap maken naar de absolute top.”  Jeroen vertelt verder: “Eigenlijk ben ik nog op zoek naar schoenen, kleding sponsor, ik betaal nu nog alles zelf met bijdrages van mijn ouders. Bedrijven die daar belang bij hebben kunnen contact met mij opnemen via mijn website: www.jeroenvancalker.nl

Een recreatief wedstrijdje
Binnenkort wordt de Stadshagen Run georganiseerd door Stichting Loopsport Zwolle. Een recreatieve loop in het Centrum van Stadshagen. Toen Bram Som in juni 2009 mee deed aan een recreatief wedstrijdje schreef Jeroen van Calker op de atletiekwebsite Losseveter.nl onder andere: “De mensen die vinden dat Som harder kan, het was een recreatief wedstrijdje he!
Even het woordenboek citeren: re•cre•a•tie de; v -s het recreëren re•cre•ë•ren -creëerde, h gerecreëerd zijn vrije tijd besteden; zich ontspannen. Gewoon ontspannen dus.”
Tijdens de tweede editie van de Stadshagen Run loopt Jeroen van Calker mee op de 5 km. Hoe laat zich raden: Gewoon ontspannen dus! Jongeren die zich aangesproken voelen door de prestaties en ambities van Jeroen van Calker en ook aan atletiek willen doen kunnen zich altijd melden bij av PEC. Voor meer informatie kun je altijd kijken op www.avpec1910.nl

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!