Aardschok gevoeld in Stadshagen, update 4

Donderdagavond is er in Stadshagen en in de rest van Zwolle een lichte aardbeving voelbaar geweest. Omstreeks 21.02 uur werd de schok waarneembaar gevoeld. Huizen en onderdelen van het interieur trilden, sommigen ervaarden het gevoel als “een deinend schip.”  Op social media is door meerdere mensen melding gemaakt dat de schok in Stadshagen en Zwolle voelbaar is geweest. Het epicentrum van de beving ligt op de grens van Nederland/ Duitsland ten zuid-oosten van Nijmegen en had een sterkte van 4,6 op de schaal van Richter.

Overal gevoeld
De aardbeving is in Oost-, Midden- en Zuid-Nederland gevoeld. Op de social media zoals Twitter verschijnt een gigantische stroom van berichten van mensen die de schok gevoeld hebben. Ondanks het lokale karakter van deze website ontvangen wij berichten uit het hele land: “Ook in Wageningen was de schok te voelen, lichte dingen zoals opgestapelde kopjes en zelfs computer monitoren trilden lichtelijk.”  en “Zat op bank tv te kijken. Mijn hond ligt altijd op haar kussen, precies naast de bank. Dacht dat zij het was. Maar is dus beving. Weird!”

‘Natuurlijke oorzaak’ 
Het KNMI heeft inmiddels aan het ANP laten weten dat de beving op een diepte van zeven kilometer heeft plaatsgevonden. Wat de oorzaak van de aardschok is, is nog niet bekend. Het lijkt een natuurlijke oorzaak te hebben, alhoewel het volgens de zegsvrouw niet binnen bekende breuklijnen heeft plaatsgevonden.

Schade
Volgens de KNMI brengen aardbevingen met deze kracht geen aanzienlijke schade. Het kan wel voorkomen dat er wat schade aan woningen wordt geconstateerd. Dit soort bevingen komen eens in de 24 jaar voor.