‘Assendorp’ De Tippe krijgt Gezondheidshuis

Nu is het nog maïs dat het zicht op Stadshagen ontneemt. Straks verrijzen er 1400 woningen op het akkerbouwdeel.

Het nieuwe Assendorp van Zwolle, zo wordt het nieuwe wijkdeel ‘De Tippe’ van Stadshagen al genoemd door de gemeente. Het ademt de gezelligheid en betaalbare woningen van Assendorp, maar dan wel met meer kavelruimte, groen en parkeerruimte. Daarnaast krijgt het een Gezondheidshuis met ruimte voor onder meer huisartsen en fysiotherapeuten. Het wijkdeel, dat het ook zonder gasaansluiting moet stellen maar daarvoor duurzaam door het leven zal gaan, wordt uniek voor Stadshagen. Dat bleek uit het wijkplatform van Stadshagen

Gezondheidshuis, onderwijs en ondernemers
Vlak naast de toekomstige tramhalte bij het Hoge Huys in Stadshagen zal een centrum verrijzen waar een gezondheidshuis (dus de tweede van Stadshagen) is voorzien en er ruimte is voor drie onderwijsinstellingen. Uit het wijkplatform bleek dat mogelijk om openbaar, katholiek en gereformeerd onderwijs gaat. Ook is er een tweede gezondheidshuis voorzien, waarin bijvoorbeeld huisartsen, tandartsen en fysotherapeuten onderdak krijgen. Ondernemers is gevraagd wat zij in de wijk zouden willen zien aan faciliteiten en mogelijkheden om de combinatie van werken en wonen in De Tippe mogelijk te maken.

Nieuw Assendorp
Wie aan Assendorp denkt, denkt aan gezellige straatjes waarin amper geparkeerd kan worden. Dat parkeren zal beter zijn en de ruimte wordt in de Tippe groter, maar het gevoel van het gezellige Assendorp met de daarbij betaalbare woningen moet in ieder geval terugkomen in De Tippe. In totaal verrijzen er zo´n 1400 woningen in de wijk. Ter vergelijking: in het net zo grote Assendorp staan 1900 woningen.Dat is het gevolg van het onderzoeken wat toekomstige bewoners aan woningen zouden willen zien in het nieuwe wijkdeel. Meer dan ooit wil de gemeente de markt laten aansluiten op de wensen van de consument. Daarom ontwikkelt de gemeente dit wijkdeel ook voornamelijk, om de regie te houden en het proces van de bouw en de verkoop van gronden in het wijkdeel te versnellen.

Geen gasaansluiting maar duurzaam
De bewoners van De Tippe zullen het zonder gasaansluiting moeten doen. Het nieuw wijkdeel moet duurzaam de toekomst in, daarom heeft de gemeente gekozen voor een gasloos De Tippe. Er wordt momenteel gekeken naar het gebruik van een biomassacentrale en het toepassen van bijvoorbeeld zonne-energie.

In 2012 al de eerste verkoop
De gemeente Zwolle wil snel van start met de verkoop van de eerste woningen in De Tippe. Daarom vernelt de gemeente de procedure naar de verkoop, zodat er over een driekwartjaar al begonnen kwan worden met de verkoop van de eerste woningen. Dat is ook het gevolg van de stevige regie van de gemeente Zwolle, die op deze wijze probeert de uiterst moeizame woningmarkt weer uit de klei te trekken.