Gesprek over hangjongere vooral uitlaatklep omwonenden (video)

woensdag 11 juli 2012 4 reacties

Jongeren van Level Z nemen het op voor de hangjongeren. Ze hebben een zware dobber tegen de absolute overmacht van de aanwezige omwonenden.

Woensdagavond werd er in het Cultuurhuis een bijeenkomst gehouden over hangjongeren in de wijk, georganiseerd door de VVD. Waar het een gesprek met omwonenden én hangjongeren had moeten zijn, bleek het aandeel jongeren zeer beperkt. De bijeenkomst mondde daarom vooral uit in een waterval aan klachten van omwonenden, waarin een duidelijk roep om oplossingen te horen was. Opvallend was ook de constatering van de politiewoordvoerder, die het soms ontbreken van ouderlijke verantwoordelijkheid als grote zorg uitte.

Klachtenwaterval
Tegenover een groep van tientallen omwonenden namen drie meiden, waarvan één zichzelf hangjongere noemde, het op voor de jeugd. Zichzelf ferm verwerend tegen de klachten van omwonenden probeerden zij uit te leggen dat er vanuit Level Z veel wordt geprobeerd om jongeren onderling te betrekken bij het oplossen van de problematiek. De omwonenden lieten weten zich ernstig te storen aan geluidsoverlast, wildplassen, vernielingen, rommel en ook het in hun ogen ontbreken van politieinzet. “Onjuist”, gaf Bob Joop van der Woude, teamchef van de wijkagenten Politie Noord aan. “Wij hebben vijftien meldingen binnengekregen, waar dertien maal op is gereageerd. Die andere twee keer was er een noodgeval waardoor wij niet konden komen”.

De bewoners lieten duidelijk blijken dat ze eindelijk de kans kregen om gehoord te worden. Frustratie over geluidsoverlast, het niet kunnen slapen terwijl er de volgende ochtend vroeg moet worden opgestaan en het zelf opruimen van afval veroorzaakt door jongeren werd breeduit gedeeld en herkend door vele aanwezigen. Toch bleef door de afwezigheid van hangjongeren zelf zorgen voor een disbalans in de discussie. “Wij hebben niet het idee dat wij er iets mee opschieten”, verzuchtte één van de jongeren na afloop. De aanwezige jongeren kregen wel een applaus van de aanwezige inwoners van Stadshagen.

Hangjongeren

Terwijl er wordt gesproken over hangjongeren, staan de hangjongeren buiten. De impasse in Stadshagen in beeld.

Tijdens de bijeenkomst werd door de aanwezige redacteur van StadshagenNieuws nog een aantal hangjongeren van buiten gehaald, nadat die al een tijd in het zicht van de omwonenden buiten in het park omhingen. Achteraf gaven bewoners ook aan dit moeilijk vinden om zelf te doen, omdat er voor hun gevoel al zo vaak geprobeerd is om met de jongeren in contact te komen. Vruchteloos, voor hun gevoel.  De jongeren zelf gaven aan dat er veel te weinig voorzieningen in de wijk zijn. Dat gevoel werd in een gesprek met politieagent Bob Joop van der Woude gedeeld: “wij zijn blij dat dit ter sprake kwam tijdens deze discussie.”

Ouderlijke verantwoordelijkheid ontbreekt
De ouderlijke verantwoordelijkheid en het sociale toezicht in de wijk ontbreekt soms volledig. Met name bij de ouders vindt een zorgwekkende ontwikkeling plaats, vind teamchef van de wijkagenten in Stadshagen Bob Joop van der Woude. “Wij sturen brieven naar de ouders waarin wij ze wijzen op het gedrag van hun kroost. Er zijn ouders die hun  kinderen direct aanpakken, maar er zijn ook veel ouders die zich er niets van aantrekken en zeggen dat de overheid hiervoor verantwoordelijk is”.

De bijeenkomst wordt over een maand of zeven geëvalueerd  met weer een gesprek. Tijdens deze bijeenkomst zijn er in ieder geval toezeggingen gedaan door onder meer Wijkstichting Totaal om in gesprek te gaan met de jongeren om tot een oplossing te komen. Volgens de organiserende VVD “een goed teken dat de avond succesvol is verlopen”.

 

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

4 reacties op 'Gesprek over hangjongere vooral uitlaatklep omwonenden (video)' »

 • Richard schreef:

  Mooi gesprek!

  Samenwerken met de jeugd werkt het best.

  Zo heb ik laatst experimenteel twee interventies toegepast op een groep jeugdigen van rond de 10 a 12 jaar. En gekeken naar de beste fuctionaliteit hierin.

  Belletje roppen tot vervelends toe.
  De eerste interventie was het ‘bevel’: ”Ophouden het is nu de laatste keer geweest”!
  Wat gebeurde er? Niks! het belletje roppen ging gewoon door…

  Laatst zag ik een groepje belletje roppen in de buurt.
  Interventie 2 toegepast.
  Met de jongeren ging ik het gesprek aan en vroeg wat er nu zo cool aan was om belletje te roppen bij mensen.
  Eerst kwam de ontkenning en toen het antwoord, anderen doen het ook!

  Ik heb uitgelegd dat ik het vroeger zelf ook deed, maar dat er eigenlijk niks aan was. Want veel mensen werden alleen maar boos.
  En veel mensen deden we er verdriet mee.

  De jongeren keken heel verbaast en liepen weer verder… Sindsdien geen belletjeropper meer gezien of opgemerkt.

  Nu gaat het hier om een vrij onschuldig voorval. Maar ook de ernstige voorvallen moet je bespreekbaar maken met die jongeren.
  Je gevoel aangeven als buurtbewoner en vertellen wat het met je doet en die jongeren proberen in te laten leven wat het effect achteraf is.
  Dan is er meer begrip en tolerantie.

 • Alex schreef:

  Leuk gesprek zonder jongeren.

 • saai-beton-dorp schreef:

  ha ( de jongeren) roepen er is nix te doen

  nee klopt voor niemand

  snap ook niet dat b.v. de strand tent om half 9 de tent sluit ?

 • jojo schreef:

  Ik zie geen jongeren daar tijdens de vergadering iig niet het gespuis wat het verziekt voor de rest dus om nou te spreken van een gesprek met de probleem jongeren tis meer over de probleem jongeren. Het maakt toch niet uit of er iets te doen is in stadshagen waarom moeten ze altijd vermaakt worden en bij gebrek daaraan schuiven ze hun gedrag daar maar op af.
  Laat ze lekker hangen in het park zolang ze het maar aan de regels houden want die zijn niet zo moeilijk lijkt mij. Het lijkt wel of ze het er gewoon om doen dat ze geen gezag accepteren en dan nog lopen zeiken als ze er over worden aangesproken , gewoon belachelijk .

  Misdraag je je in het park dan gewoon oprotten eruit en niet meer laten zien of een taakstraf park schoonmaken in een leuk opvallend kostuum ook door de winkelstraat. Zet ze maar voor schut net zoals in de middeleeuwen aan de schandpaal ermee.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!