Gemeente waardeert verkeersinzet Bonkenhavestraat

donderdag 12 juli 2012 1 reactie

Uit de metingen blijkt dat de gemiddelde snelheid van auto’s in de straat 26,5 kilometer per uur is.

De bewoners van de Bonkenhavestraat in Stadshagen krijgen een compliment van de gemeente: ze zetten zich persoonlijk in om de verkeersveiligheid in hun buurt te verbeteren. Uit radarmetingen op verzoek van de bewoners blijkt dat in de straat geen extra snelheidsremmende maatregelen hoeven te worden genomen.“Maar hardrijders zijn er helaas altijd, en de beste manier om die groep aan te spreken is door bewustwordingsacties. Daar zijn de bewoners van de Bonkenhavestraat volop mee bezig”, zegt verkeerswethouder René de Heer.

Radar
De wethouder werd dit voorjaar door de buurt gewezen op het probleem dat automobilisten soms te hard door de straat in Stadshagen rijden. In overleg met de politie is daarop besloten om met een kantradarteller snelheidsmetingen te houden in de Bonkenhavestraat. Uit de metingen blijkt dat de gemiddelde snelheid van auto’s in de straat 26,5 kilometer per uur is. Dus minder dan de toegestane maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Van alle auto’s die de radar passeerden reed de overgrote meerderheid (85 procent) niet harder dan 33,5 kilometer per uur.

Op basis van die cijfers concludeert de gemeente dat extra maatregelen in de infrastructuur van de straat niet wenselijk zijn: bijvoorbeeld drempels zorgen voor afname van het wooncomfort door geluidsoverlast en trillingen van remmend en optrekkend verkeer.

Verkeershufters
Dat er soms te hard wordt gereden in de Bonkenhavestraat staat buiten kijf. Wethouder René de Heer: “De ervaring leert dat dat door twee types bestuurders gebeurt. Helaas is er een kleine groep ‘verkeershufters’ die – ongeacht wat gemeente of politie doet – (veel) te hard rijdt. In deze straat hebben we bijvoorbeeld iemand op de radar gehad die 66 kilometer per uur reed. Die types worden zowel via een landelijke aanpak als door de Zwolse politie zo hard mogelijk aangepakt. Een grotere groep snelheidsovertreders betreft mensen die incidenteel, zeg maar onbewust te hard rijdt. Ze hebben niet helemaal helder of ze in een 30-kilometerzone rijden, hebben even teveel haast, of kijken gewoon niet goed op de snelheidsmeter. Die weggebruikers kan je bewust maken van hun gedrag. En dat is precies wat er nu in de Bonkenhavestraat gebeurt.

Actieve rol
De wethouder geeft aan dat ook elders in de stad een actieve rol van buurtbewoners bij kan dragen aan de verkeersveiligheid in de Zwolse buurten. “We kunnen en willen niet overal drempels leggen of controleren. Maar ondersteunen doen we natuurlijk wel, als dat bewonersacties versterkt. Zo hebben we aan de Bonkenhavestraat een elektronische ‘smiley’ geplaatst om passanten bewust te maken van hun snelheid.”

Overigens kunnen grove verkeersovertreding altijd gemeld worden bij de wijkagent.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!