Weerstand tegen bovenleiding Kamperlijntje

dinsdag 1 april 2014 5 reacties
Weerstand tegen bovenleiding Kamperlijntje

Er zijn zorgen over de toekomstige elektrificatie van het Kamperlijntje met behulp van een bovenleiding. De Advies en Initiatiefraad Nationaal landschap IJsseldelta schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad van Kampen. De bovenleiding zou de weidsheid van het landschap, één van de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap IJsseldelta, kunnen verstoren.

Horizonvervuilende bovenleiding
Het Kamperlijntje wordt geëlektrificeerd zodat er over enkele jaren via een station in Stadshagen gereden kan worden. Daardoor kunnen de treinen sneller, stiller en schoner langs Stadshagen en door het landschap rijden. Maar door de komt van bovenleidingen kan het ook horizonvervuiling opleveren. Die angst is ook in ’s Heerenbroek groot, zo blijkt uit de brief aan de gemeenteraad van Kampen.

Ondergronds aanleggen
Het Nationaal Landschap IJsseldelta juicht de komst van een stillere en schone treinverbinding wel toe, maar zou graag willen dat een deel van de spanningsleidingen ondergronds worden aangelegd om te voorkomen dat het weidse landschap bij onder meer ’s Heerenbroek – net onder de rook van Stadshagen – wordt verpest.

Aanleggen kosteneffectief
Volgens de brief zijn er in de grond bij ‘s-Heerenbroek al voorbereidingen gedaan om een dergelijke ondergrondse hoogspanningslijn kosteneffectief aan te leggen. De brief is ook verstuurd naar de Provinciale Staten.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

5 reacties op 'Weerstand tegen bovenleiding Kamperlijntje' »

 • Bussenmaker schreef:

  Als we de elektriciteitskabel in de grond stoppen, hoe denken ze de trein/tram dan te kunnen voeden? Of gaan we zo modern dat we een magneet zweeftrein/tram krijgen? Ben wel benieuwd!

 • SJ schreef:

  @Bussenmaker: via een zogenaamd “Derde rail systeem” misschien?!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_rail

 • Mickel schreef:

  Het zal eens niet kampen wezen wat WEER moeilijk doet over de verbinding

 • Bussenmaker schreef:

  Hahaha SJ, dus dan maar het gehele trace in de hekken i.v.m. elektrocutie gevaar. Het conventionele spoor kent dit syteem doorgaans niet. Dus vandaar ben ik wel benieuwd hoe ze dan de bovenleiding gaan vervangen. Een derde rail kan een optie zijn :-)

 • Jeanine schreef:

  En met die hoogspanningsleiding die dwars door het gehucht ’s Heerenbroek loopt hebben ze geen problemen?, of is het de afgunst omdat ze zelf géén halte krijgen?

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!