Vanaf 2030 kunnen reizigers die van Zwolle naar Stadshagen willen, overdekt op de trein wachten. Het station van Zwolle krijgt de komende jaren een transformatie, met een nieuwe entree aan de centrumzijde. Daarnaast worden een aantal perrons overkapt, onder andere voor de trein naar Stadshagen en Kampen. De plannen werden deze week gepresenteerd. De werkzaamheden zullen medio 2027 starten, uiterlijk in 2030 moet het klaar zijn.
De gemeente Zwolle, provincie Overijssel, NS en ProRail trekken gezamenlijk 20 miljoen euro uit voor de verbouwing. De huidige entree aan de Oosterlaan wordt vervangen door een grote, ronde entree die uit hout wordt opgetrokken. De uitstraling sluit aan bij de houten loopbrug, over de sporen naar Hanzeland, die momenteel in aanbouw is.
Groene daken
Het station krijgt op perron 12/13 en 15/16 perronkappen. Dit zijn de perrons waar de treinen van en naar Emmen en Stadshagen/Kampen aankomen en vertrekken. De perronkappen worden deels circulair, dus gemaakt van bestaande materialen, en deels gemaakt van ‘biobased’ materiaal – voornamelijk hout. De daken worden volledig bedekt met groen, waardoor er een gevarieerde flora en fauna ontstaat. Ook worden zonnepanelen geplaatst op de perronkappen.
‘Stadslantaarn’
De nieuwe entree aan de centrumzijde straalt volgens de ontwerper warmte en duurzaamheid uit, dankzij het gebruik van hout als belangrijkste materiaal. De entree combineert royale beschutting met een gevoel van openheid en transparantie. Daarnaast is er volop ruimte voor reizigersvoorzieningen en commerciële activiteiten. Met zijn hoge en lichte structuur doet de entree denken aan een sfeervolle lantaarn die zowel overdag als ’s avonds het station tot leven brengt.
Uiterlijk 2030
Het project is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, NS en ProRail. Het huidige ontwerp wordt nu in stappen uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarna kan halverwege 2026 een aannemer gecontracteerd worden. De bouw start medio 2027. De nieuwe entree en de perronkappen zijn uiterlijk gereed in 2030.




