Meters Buutenspel: de spannendste minuten uit de clubgeschiedenis

zaterdag 2 juni 2018
Meters Buutenspel: de spannendste minuten uit de clubgeschiedenis

In de rubriek ‘Meters Buutenspel’ behandelt Gerjos Weelink feitjes uit de voetbalgeschiedenis van CSV’28. Van voor de oorlog, tot het huidige seizoen. De rubriektitel is gebaseerd op het in 1983 verschenen boek ‘Meters Buutenspel! of Voetballers zijn moordgozers. Voetbal in Zwolle van 1893 tot 1983’, van de in 2012 overleden voetbalstatisticus Gerard Schutte.

Deel 2: De 26 spannendste minuten uit de clubgeschiedenis

Op 1 mei 1976, speelt CSV’28 een van haar meest legendarische duels. Op die dag moet het, om kampioen te worden van de Derde Klasse A, nog precies 26 minuten stand zien te houden tegen ESC uit Elburg. Anderhalve maand eerder, op 20 maart, is het duel tussen beide teams gestaakt. Aanleiding is een blijkbaar discutabele strafschop, door scheidsrechter Grootjen toegekend aan CSV’28. Eerst is het nog doelman Jan Kampherbeek (de vaste nemer) die vanaf elf meter mist. Maar wanneer de leidsman beslist dat de penalty opnieuw genomen dient te worden, maakt middenvelder Herman de Kleine geen fout (1-0). Daarna wordt de sfeer een stuk grimmiger en zowel Setubun (CSV’28) als Ten Have (Elburg) worden uit het veld gestuurd. Laatstgenoemde is daar dermate ontsteld over, dat hij de bal tegen het hoofd van de scheidsrechter gooit. Grootjen gaat knockout en besluit om, zodra hij weer bij is gekomen, het duel te staken. Het bizarre voorval haalt zelfs de landelijke krant en staat daar pontificaal naast een verslag van Ajax – Roda JC.

Op die eerste mei 1976 is de druk voor CSV’28 immens. Bij winst promoveren de oranjehemden voor het eerst in de geschiedenis naar de Tweede Klasse. Trainer Jan Westerbeek past een soort catenaccio toe en die taktiek werkt uitstekend. Ferry Rahantoknam en Hielko van der Mey vormen de rotsen waarop de aanvallen van tegenstander ESC zich stukslaan. De 35-jarige Nol Schouwstra (die na afloop afscheid neemt) krijgt zelfs nog een mooie kans op 2-0. Uiteindelijkt behoudt de club de 1-0 voorsprong en wordt (met een miniem puntje voorsprong op DTS’35 uit Ede en slechts 28 gemaakte doelpunten) kampioen. Een dag om nooit meer te vergeten.

Eindstand voetbalseizoen 1975-1976

Bron: Schutte, G. (1983). “‘Meters Buutenspel’ of  Voetballers Zijn Moordgozers….’” en met dank aan secretaris Maurits Vermeulen. Foto: Archief Gerard Schutte (HCO)

Meer verhaaltjes over het Zwolse amateurvoetbal lezen? Bezoek www.gerjos.nl/blog

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!