Schoolkinderen Het Festival op bezoek bij stoomgemaal Mastenbroek

donderdag 25 april 2019
Schoolkinderen Het Festival op bezoek bij stoomgemaal Mastenbroek

Ruim 260 schoolkinderen van basisschool Het Festival uit Stadshagen hebben deze maand een bezoek gebracht aan het stoomgemaal in Mastenbroek. De kinderen werden rondgeleid door de vrijwilligers van het historische gemaal.

De kinderen kregen allemaal een speurtocht mee en moesten goed opletten om de vragen te kunnen beantwoorden. Eenmaal geslaagd, mogen de kinderen zich nu hulpstoker noemen van ‘d’Olde Mesiene’. Bij een later bezoek mogen ze bovendien de stoker en de machinist meehelpen. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat alle vrijwilligers een handtekening moesten zetten. Volgens een leerkracht vonden de kinderen het ontzettend interessant en hebben ze genoten van het uitstapje.

Het Stoomgemaal Mastenbroek staat aan de Kamperzeedijk, tussen Kampen en Genemuiden, bij het afwateringskanaal de Veneriete. Het gemaal is in 1855-1856 gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen. De oude polder, grenzend aan Stadshagen, wordt sinds 1961 droog gehouden door het elektrisch aangedreven vijzelgemaal Veneriette.

Het stoomgemaal is behouden gebleven en is het oudste nog werkende stoomgemaal in Nederland. Het staat in de top 100 van Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Een aantal dagen per jaar worden de machines in werking gesteld en is het gemaal onder stoom te bezichtigen. De eerstvolgende stoomdag is op zaterdag 11 mei, tijdens de Nationale Molen- & Gemalendag, van 10.00-16.00 uur.

Verslag: Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek
Foto: IKS Het Festival

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!