‘Duivels teken’ prijkt in kerktoren Stadshagen

maandag 29 juni 2009 8 reacties

Het 'pentagram' dat niet duivels maar 'mathematisch' is ingezet.

Het zal sommige voorbijgangers wellicht zijn opgevallen, de anderen lopen er onbewust aan voorbij. In de kerktoren van gereformeerde kerk ‘De Fontein’  hangt een constructie in de vorm van een pentagram. Een pentagram wordt ook wel gezien als een occult of duivels symbool. In het geval van de kerktoren is de vijfhoekige stalen vorm echter bedoeld als een noodzakelijke constructie om de toren bij elkaar te houden. 

Bouwkundig symbool
In 2005 liet dominee Gert Zomer in een artikel al weten dat er niets achter het symbool gezocht moet worden. Zo zegt hij dat het ,,niet meer is dan een vorm die bouwkundig nodig was. Als mensen er moeite mee hebben, zeg ik: kom binnen en luister naar de boodschap van het evangelie.” Ook architect Marius Ballieux benadrukt in dat artikel dat de constructie geen occulte achtergrond heeft. ,,Het is een mathematische figuur, een mooie bouwkundige vorm, een figuur die alle richtingen laat zien”.

Liturgische achtergrond
De architectonische kerk is nu al enkele jaren open in Stadshagen en mag rekenen op trouw bezoek. De koepel geeft deze bezoekers naar het idee van de kerk en ontwerpers Alberts en Van Huut een liturgische uitstaling, zo valt te lezen op de website van de kerk: “de open toren symboliseert de verbondenheid met de hemel, de lof van de gemeente gaat via de open toren als een fontein omhoog en andersom valt het licht via de open toren op het liturgisch centrum.”

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!