‘Duivels teken’ prijkt in kerktoren Stadshagen

maandag 29 juni 2009 8 reacties

Het 'pentagram' dat niet duivels maar 'mathematisch' is ingezet.

Het zal sommige voorbijgangers wellicht zijn opgevallen, de anderen lopen er onbewust aan voorbij. In de kerktoren van gereformeerde kerk ‘De Fontein’  hangt een constructie in de vorm van een pentagram. Een pentagram wordt ook wel gezien als een occult of duivels symbool. In het geval van de kerktoren is de vijfhoekige stalen vorm echter bedoeld als een noodzakelijke constructie om de toren bij elkaar te houden. 

Bouwkundig symbool
In 2005 liet dominee Gert Zomer in een artikel al weten dat er niets achter het symbool gezocht moet worden. Zo zegt hij dat het ,,niet meer is dan een vorm die bouwkundig nodig was. Als mensen er moeite mee hebben, zeg ik: kom binnen en luister naar de boodschap van het evangelie.” Ook architect Marius Ballieux benadrukt in dat artikel dat de constructie geen occulte achtergrond heeft. ,,Het is een mathematische figuur, een mooie bouwkundige vorm, een figuur die alle richtingen laat zien”.

Liturgische achtergrond
De architectonische kerk is nu al enkele jaren open in Stadshagen en mag rekenen op trouw bezoek. De koepel geeft deze bezoekers naar het idee van de kerk en ontwerpers Alberts en Van Huut een liturgische uitstaling, zo valt te lezen op de website van de kerk: “de open toren symboliseert de verbondenheid met de hemel, de lof van de gemeente gaat via de open toren als een fontein omhoog en andersom valt het licht via de open toren op het liturgisch centrum.”

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

8 reacties op '‘Duivels teken’ prijkt in kerktoren Stadshagen' »

 • Vlauwbinger schreef:

  *zoekt telefoonnummer van Robert Langdon*
  “Is dit de hoofdrolspeler van het Bernini Mysterie? Ik heb een tip!”

 • Julian schreef:

  Het ziet er toch echt zo uit inderdaad. Hadden ze het niet gewoon bij een vijfhoek kunnen laten?

 • JC schreef:

  Dat lijkt mij een bewuste actie van de architect, dat kan toch niet zomaar een toevallige ‘mathematische vorm’ zijn? Ik acht architecten qua intellect wel iets hoger dan dat dit ‘per ongeluk’ op een kerk is gezet. Maar ik kan het fout hebben. Is het geen Davidsster?

 • kantra schreef:

  Het verbaasd me altijd dat mensen zo achterdochtig zijn en zoveel spoken zien. Tekenen van goed en kwaad moet je ook echt WILLEN zien als het om een normale constructie gaat. Onzin natuurlijk. Wel grappig!

 • J. T. Koelewijn schreef:

  Had een hakenkruis nog minder slecht gevonden.

 • Marcel schreef:

  Het is simpelweg een wiskundige vorm. En omdat de Katholieken, eeuwen geleden, moeite hadden met wiskunde werd het pentagram in ene een ‘duivels teken’.
  Ach ja, zou ik anno 2011 niet meer zo veel achter zoeken.
  En het is geen Davidster. Die wordt gevormd door twee driehoeken over elkaar heen te leggen.

  En inderdaad: ik krijg ook de neiging om Robert Langdon te mailen . . . .

 • noemi schreef:

  Niets nuttigers te doen allemaal.
  De kerk heeft hier in Stadshagen al veel te veel invloed.
  Niets achter zoeken. gewoon een constructie. Je kunt overal de duivel wel in zien.

 • Richard van Opstal schreef:

  Teveel invloed… Enkel goed werk wat deze kerk doet voor de jeugd en volwassenen. Respect staat op zijn plaats. Hoe de kerk eruitziet en wat erop staat, het gaat erom wat er binnen gebeurd.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!