Woningen in Breezicht-Noord duurder

zondag 31 oktober 2021
Woningen in Breezicht-Noord duurder

Voor iedereen een betaalbare woning. Dat is wat de gemeente Zwolle graag wil. Door de enorme prijsstijgingen blijkt dat het onmogelijk is om eengezinswoningen in lagere prijsklassen betaalbaar te bouwen en te verkopen. De gemeente gaat op onderzoek uit om in de wijk betaalbaar wonen mogelijk te maken. 

De gemeente heeft voor betaalbaar wonen maatregelen van de overheid nodig. Doordat de prijzen van het realiseren van een woning zo gestegen zijn, wil de gemeente voor de bouw van woningen in Breezicht-Noord een andere verdeling van de prijsklassen maken. De gemeente stelt voor om het aantal huizen dat in de categorie ‘middenduur’ valt te verschuiven naar de categorie ‘duur’. Hierdoor schuift een kleiner gedeelte van de goedkope woningen op naar de prijsklasse ‘middenduur’. Het aantal nieuwe sociale huurwoningen in Breezicht-Noord blijft hierdoor gelijk

Oorzaken van duurder wonen

Op verschillende oorzaken van de prijsstijgingen heeft de gemeente weinig invloed. Één van de oorzaken is de grote vraag naar woningen. Ook de lage hypotheekrente, ruime leenmogelijkheden en belastingvoordelen voor huizenkopers spelen een rol. Maatregelen van de landelijke overheid zijn daarom noodzakelijk. Versterkende factoren voor de prijsstijgingen in Breezicht-Noord zijn: de mooie (landelijke) ligging en het gewilde soort huizen dat er wordt gebouwd: vooral (ruime) eengezinswoningen met voor- en achtertuinen. Daar komen nog de toenemende bouwkosten bij. Dit maakt dat de middeldure en dure woningen inmiddels fors meer waard zijn dan de prijsklassen die in Zwolle met de gemeenteraad en partijen in de woningmarkt zijn afgesproken.

Nieuwe mogelijkheden 

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is of de goedkope en middeldure woningen die niet in Breezicht-Noord gebouwd kunnen worden in de andere nieuwe wijken van Stadshagen kunnen komen. Om tegemoet te komen naar eerder gemaakte afspraken. Het is namelijk niet mogelijk om zomaar andere type woningen te bouwen. Dat zou te veel vertraging oplopen. Er is namelijk een grote vraag naar ruimere eengezinswoningen. 

Samen met corporaties en ontwikkelpartners wordt gezocht naar mogelijkheden om bij te dragen aan een oplossing in deze situatie.

Zwolle werkt hard aan betaalbaar wonen

De gemeente Zwolle blijft zich inzetten om betaalbaar wonen in heel Zwolle mogelijk te blijven maken. Op dit moment onderzoekt het college aanvullende mogelijkheden en kansen in wetgeving en beleid, grondbeleid en experimenten en innovatie. Hiermee wil het college dat wonen in Zwolle, ook in de toekomst, voor iedereen bereikbaar blijft. 

Komende maandagavond neemt de gemeente een besluit over de gehanteerde prijssegmenten in Zwolle. 

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!