Verkeersminister bezoekt ‘gevaarlijke’ kruising Twistvlietpad

vrijdag 4 maart 2022
Verkeersminister bezoekt ‘gevaarlijke’ kruising Twistvlietpad

Minister Mark Harbers heeft donderdag een bezoekje gebracht aan de kruising van de Belvédèrelaan met het Twistvlietpad. Dit op uitnodiging van de lokale VVD-fractie. Vorig jaar november maakte de Zwolse VVD zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid op deze kruising en stelde raadsvragen. Het college van burgemeester en wethouders liet weten zich niet te herkennen in het door de VVD geschetste beeld. 

Via social media riep de lokale VVD buurtbewoners op om in gesprek te gaan met de minister. De opkomst was echter gering. Alleen Diane Rolink was van de partij. Ze vertelde over de vele ongelukken en bijna-ongelukken. Ook vertelde ze over een buurvrouw die tientallen meters door de lucht werd geslingerd op de kruising. De vrouw zou nog steeds kampen met psychisch trauma en de fietsoversteekplaats mijden. Volgens Rolink werd zeer recent nog een oudere man met zijn hond geschept. Een man die altijd goed uitkijkt in het verkeer. 

Half miljard
De minister toonde begrip voor haar zorgen. Hij gaf aan dat het rijk een half miljard euro in kas heeft om gevaarlijke plekken in het verkeer te verbeteren. Echter ligt de bal bij de gemeente, zij kunnen aan aanvraag doen. 

Niet meer in beeld als gevaarlijk
De kans dat de gemeente dit zal doen is niet groot. Burgemeester Peter Snijders beantwoordde vorig jaar schriftelijk de vragen van de VVD. Op de kruising werden in 2020 drie fietsers aangereden en in 2021 slechts twee. Volgens het Zwolse stadsbestuur laten de cijfers niet zien dat er sprake is van een onveilige situatie. Zeker niet omdat de oversteek van het Twistvlietpad naar de Oude Wetering geldt als één van de drukste fietsroutes in Stadshagen. De kruisende Belvédèrelaan is ook een drukke weg. De weg is behalve een busroute ook één van de twee wegen naar het winkelcentrum.

De conclusie van het stadsbestuur werd bevestigd door adviesbureau RHDHV. In 2013 en 2014 ging de kruising na vele ongevallen flink op de schop. Na voltooiing van de werkzaamheden kwam de kruising niet meer in beeld als gevaarlijk bij het wijkverkeersteam. In 2022 deden zich nog geen ongevallen voor op de kruising in Stadshagen. 

Harbers gaf net als het gemeentebestuur aan dat ondanks de lage ongevalscijfers mensen een verkeerssituatie als onveilig kunnen ervaren. De grote geldpot van het rijk is ook beschikbaar voor de verbetering van andere verkeersknelpunten in de gemeente Zwolle.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!