Overlast door hangjongeren frustreren bewoners Twistvlietpark

zondag 21 maart 2010

Omwonenden van het Twistvlietpark zijn de overlast, veroorzaakt door hangjongeren, meer dan zat. Er worden inmiddels avonden georganiseerd door Travers voor de buurt bewoners en jongeren. Op 18 februari is er in het Cultuurhuis in Stadshagen onder leiding Maarten van der Werf en Arjenne Louter van Team Buurtbemiddeling van Travers een bijeenkomst geweest met bewoners en jongeren uit het gebied rondom het Twistvlietpark in Stadshagen. Een verslag van wijkbewoner en redacteur Harry Bartelds.

Door Harry Bartelds
EEN PRACHTIG BALKON
De omwonenden van het Twistvlietpark zijn het meer dan zat. Onder het genot van een kop koffie doen ze vlak voor de avond die georganiseerd is door Team Buurtbemiddeling van Travers hun verhaal. Uit de gesprekken met de omwonenden, die niet met naam en toenaam genoemd willen worden, blijkt dat zowel bewoners van het Twistvlietpad, het winkelcentrum als van de Zwaardvegerstraat willen verhuizen. Ze zijn het inmiddels zo beu dat ze gaan uitkijken naar een andere woning. Eén van hen vertelt over de redenen: “We hebben wel eens gehad dat een jongere zo opeens bij ons op het balkon sprong. Met brommers hebben ze ook over het talud gereden en anders stonden ze wel zonder brommer bij ons bovenaan het talud! Dat is gelukkig nu minder maar wel scheuren er nog steeds jongeren met hun brommers of scooters over het boulevard, Twistvlietpad en Klokkengieterpad. We hebben hier met z’n allen aan het Klokkengieterpad een prachtig balkon en het is hier heerlijk zitten in de zomer, echter dit plezier wordt regelmatig vergald door de jongeren met lawaai van hun brommer/scooters. De lol vergaat je dan omdat je niet meer rustig buiten kunt zitten.”

HET MOET NIET GEKKER WORDEN
Een mannelijk gesprekspartner aan tafel reageert op het feit dat zijn buren zich hebben laten inschrijven voor een ander huis. “Ik zal dat nooit doen, ik laat mij niet wegjagen. De tijd van praten is wat mij betreft wel voorbij, er moet actie ondernomen worden. Travers nodigt mensen uit te praten. We hebben al eens zo’n avond gehad. We mochten dan door elkaar heen lopen en bijvoorbeeld aan de jongeren vragen wat voor hobby ze hadden of vragen wat zijn favoriete vakantiebestemming is. Het moet nu niet gekker worden! Straks vragen ze nog aan ons of wij hun vakantie willen betalen, begrijp je? Kijk, die jongeren die er op de bijeenkomsten waren, die zijn welwillend. Het gaat om de jongeren die niet op dergelijke avonden komen, die verzieken het met hun heen en weer racen, met hun lawaai en achterlatend rotzooi oftewel men hun overlast!” aldus een boze bewoner van de Zwaardvegerflat.

Jongeren in gesprek met omwonenden
Na afloop van de avond stuurt Team Buurtbemiddeling van Travers een persbericht uit. Een klein citaat uit dit persbericht: “Jongeren en omwonenden hebben op 18 februari 2010 in het Cultuurhuis met elkaar gesproken vanuit hun eigen ervaringen in omgang met elkaar. Er zijn afspraken gemaakt om serieus proberen met elkaar om te gaan. Een aantal afspraken moet nog verder uitgewerkt worden. Daarom zijn er door bewoners en jongeren werkgroepen gevormd die dat gaan doen. Het resultaat van die werkgroepen en de laatste 2 onderwerpen over “lawaai” en “scooters” komen aan de orde in een volgende vergadering. Over enkele maanden volgt een evaluatie. Dan zal ook opnieuw een kleine schriftelijke enquête worden verstuurd aan alle betrokken bewoners” aldus het persbericht van Team Buurtbemiddeling van Travers.

Gewoon gezellig!
Op de vraag waarom een hangjongere hangt antwoord Noell Brouwer na afloop van de avond “Ja het is gewoon gezellig, gewoon een beetje kletsen met je maten. En ja, als je bij LevelZ geen vrijwilligers werk doet mag je er in ieder geval op de dinsdag en de donderdag niet in. Wij “hangen” echt niet om te intimideren of zoiets maar gewoon voor de gezelligheid. Als mensen ons gewoon aanspreken, is er best met ons te praten. Ja, ik hoorde ook op die avond van Travers dat er mensen zijn, die zich hebben ingeschreven voor een huurhuis elders in de stad. Dat vind ik best wel klote als ik dat dan hoor op zo’n avond. Wij veroorzaken ook best wel overlast, maar er zijn meer groepen “hangjongeren” in Stadshagen. En ja, ik vermoed dat een enkeling uit Holtenbroek komt. Wij hebben meegedaan in die commissies van Travers, weet je.”

Petitie
Er ligt inmiddels ook een petitie klaar van de omwonenden Twistvlietpad, Werkerlaan, Zwaardvegerstraat, Werkeren en de Wade. De petitie pleit voor fysieke en hardere maatregelen. Onder fysieke maatregelen wordt onder andere verstaan: een samenscholingsverbod en/of cameratoezicht, inzet van mosquito’s, hekken en een brommerverbod op de boulevard, Twistvlietpad en Klokkengieterpad. Bewoners rond verschillende straten rond het Twistvlietpark zijn de deuren langs geweest om handtekeningen te verzamelen. Daarnaast hebben ze een online mogelijkheid om de petitie te tekenen. Deze petitie is te tekenen op het volgende adres:
http://petities.nl/petitie/stop-overlast-hangjongeren-twistvlietpark-stadshagen
Het totaal aantal dat de petitie tot nu toe heeft getekend is 232 personen. De bewoners hopen zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en aan te bieden aan Burgemeerster & Wethouders om hen, als de buurtbemiddeling niet slaagt, er toe te dwingen andere maatregelen te nemen.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!