Spelregels voor hondenbaasjes

woensdag 13 juni 2012

Sinds jaar en dag behoren honden tot de favoriete huisdieren van veel mensen. Honden brengen gezelligheid, zorgen voor lichaamsbeweging, sociale contacten en dat is goed voor de gezondheid. Wethouder Filip van As: ‘Honden horen er in Zwolle helemaal bij! Elke wijk heeft voorzieningen die speciaal bedoeld zijn voor honden en hun baasjes, zoals hondenlosloopterreinen en hondenhaltes. Om de stad voor iedereen – met of zonder hond – leuk en leefbaar te houden, is er een aantal spelregels voor baasjes. Deze gaan we de komende periode extra onder de aandacht brengen.’

Verspreid over de stad komen eind deze week spandoeken te hangen die baasjes attenderen op do’s en don’ts. Het opruimen van de grote boodschap van hun trouwe viervoeter bijvoorbeeld, waar op deze website al eerder aandacht voor werd gevraagd. Maar ook de hond laten spelen waar het mag en aanlijnen waar het hoort. De banners zijn te vinden op verschillende plekken, zoals bij trapveldjes, speelvelden en bij scholen. De locatie van de banners rouleert. Ze krijgen een plek, daar waar ze het meest nodig zijn.

Jong geleerd…
Vanuit de gedachte ‘jong geleerd is oud gedaan’ heeft de gemeente alle Zwolse basisscholen aangeschreven met het verzoek om klassikaal via de ‘doggy-quiz’ aandacht te besteden aan het onderwerp. Aan de hand van een tiental vragen over honden en het hondenbeleid, maken de kinderen spelenderwijs kennis met de spelregels voor hondenbezitters.

Oogje in het zeil
Toezichthouders van de gemeente Zwolle controleren regelmatig of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. In de week van 18 juni maken zij – ook buiten kantoortijden – extra rondes in de stad. Speciale aandacht gaat uit naar ‘kwetsbare’ plekken, zoals speelgelegenheden en aanlooproutes naar basisscholen. Als een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat hoort, kan de eigenaar rekenen op een boete. Maar er is ook oog voor baasjes die het goed doen. Hun viervoeter kan rekenen op een lekkere kluif!

Nieuwe hondenkaart
Speciaal voor baasjes geeft de gemeente Zwolle een hondenkaart uit. Deze kaart bevat naast praktische informatie, tips en spelregels onder andere ook een overzicht van alle hondenlosloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. De kaart is onlangs geactualiseerd en vanaf maandag 18 juni gratis af te halen bij onder andere de gemeentelijke informatiecentra (Hanzeland & Stadshagen), de wijkservicepunten, maar ook bijvoorbeeld bij dierenklinieken en dierenwinkels.

Meer informatie is na te lezen op: www.zwolle.nl/honden. Hier staan alle spelregels op een rij en kunt op een digitale kaart bekijken waar een hondenlosloopterrein en -halte bij u in de buurt is.

Spelregels op een rij

  • Aanlijnplicht: binnen de bebouwde kom en buiten de hondenlosloopterreinen moeten honden aangelijnd zijn. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt.
  • Opruimplicht: binnen de bebouwde kom dienen hondenbezitters zelf de poep van hun hond op te ruimen. Uitzonderingen hierop zijn: hondenlosloopterreinen en groenstroken met bosjes.
  • Hier zijn honden niet welkom:
    1. Alle kinderspeelplaatsen (zoals speelweides, trapveldjes en zandbakken).
    2. De voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden) geleide taak of een opsporingstaak.

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!