Streep door christelijke scholen Stadshagen

maandag 21 januari 2013 11 reacties
Streep door christelijke scholen Stadshagen

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs heeft een streep gezet door het plan voor de komst van drie christelijke basisscholen in Stadshagen. Dat blijkt uit een brief die het ministerie eind vorig jaar naar de gemeente stuurde. In 2012 besloot de gemeente Zwolle dat er in Stadshagen ruimte zou zijn voor vier scholen: een openbare school, een protestants-christelijke basisschool, een rooms-katholieke basisschool en een gereformeerd-vrijgemaakte school.

Alleen de openbare school krijgt toestemming van het ministerie. De andere scholen zouden volgens het ministerie niet voldoen aan de vereisten voor het aantal leerlingen.

Scholen mochten niet naar alleen Stadshagen kijken
In 2012 besloot de gemeente om de vier scholen toe te staan en een islamitische school te weigeren om in Stadshagen te vestigen. Naar nu blijkt heeft staatssecretaris Sander Dekker eind vorig jaar al aangegeven de drie christelijke scholen geen toestemming te verlenen om te ontstaan in Stadshagen. Argument is dat volgens de wet een gemeente moet kijken naar de belangstelling voor een basisschool in een hele gemeente. De gemeente Zwolle is in de plannen voor Stadshagen alleen van de inwoners in Stadshagen uitgegaan. Dat mag volgens de staatssecretaris niet.

Scholen halen minimumaantal niet
Door de aanvraag nu breder te trekken naar de hele gemeente Zwolle blijkt dat er veel meer scholen aanwezig zijn van dezelfde christelijke stromingen. Daardoor kunnen de scholen volgens het ministerie het gewenste minimumaantal van 235 leerlingen niet halen. In de berekeningen van de basisscholen, afgezet naar de wijk Stadshagen, kon dat echter wel.

Islamitische basisschool krijgt nieuwe kans
De gemeente liet maandagavond tijdens de raadsvergadering weten dat de initiatiefnemers van Islamitisch basisonderwijs in Stadshagen met succes bezwaar hebben gemaakt bij het ministerie van Onderwijs tegen de afwijzing voor de stichting van een school in Stadshagen. Daarmee heeft de basisschool een nieuwe kans in Stadshagen, omdat het juist werd afgewezen vanwege de leerlingendrempel van 235 kinderen: hierbij werd net als de christelijke basisscholen alleen naar de wijk Stadshagen gekeken terwijl dit volgens het ministerie moet worden afgezet tegen heel Zwolle.

PvdA verbaasd
De Partij van de Arbeid is verbaasd over het besluit van het ministerie en wil weten waarom er verschil zit tussen de berekeningen van de gemeente en het ministerie. Bovendien wil de partij opheldering over de gevolgen voor de vestiging van scholen in Stadshagen.

Bekijk het besluit van het ministerie van Onderwijs hier: Dienst_Uitvoering_Onderwijs-_Plan_van_scholen_basisonderwijs_2013-2016

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!