Streep door christelijke scholen Stadshagen

maandag 21 januari 2013 11 reacties
Streep door christelijke scholen Stadshagen

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs heeft een streep gezet door het plan voor de komst van drie christelijke basisscholen in Stadshagen. Dat blijkt uit een brief die het ministerie eind vorig jaar naar de gemeente stuurde. In 2012 besloot de gemeente Zwolle dat er in Stadshagen ruimte zou zijn voor vier scholen: een openbare school, een protestants-christelijke basisschool, een rooms-katholieke basisschool en een gereformeerd-vrijgemaakte school.

Alleen de openbare school krijgt toestemming van het ministerie. De andere scholen zouden volgens het ministerie niet voldoen aan de vereisten voor het aantal leerlingen.

Scholen mochten niet naar alleen Stadshagen kijken
In 2012 besloot de gemeente om de vier scholen toe te staan en een islamitische school te weigeren om in Stadshagen te vestigen. Naar nu blijkt heeft staatssecretaris Sander Dekker eind vorig jaar al aangegeven de drie christelijke scholen geen toestemming te verlenen om te ontstaan in Stadshagen. Argument is dat volgens de wet een gemeente moet kijken naar de belangstelling voor een basisschool in een hele gemeente. De gemeente Zwolle is in de plannen voor Stadshagen alleen van de inwoners in Stadshagen uitgegaan. Dat mag volgens de staatssecretaris niet.

Scholen halen minimumaantal niet
Door de aanvraag nu breder te trekken naar de hele gemeente Zwolle blijkt dat er veel meer scholen aanwezig zijn van dezelfde christelijke stromingen. Daardoor kunnen de scholen volgens het ministerie het gewenste minimumaantal van 235 leerlingen niet halen. In de berekeningen van de basisscholen, afgezet naar de wijk Stadshagen, kon dat echter wel.

Islamitische basisschool krijgt nieuwe kans
De gemeente liet maandagavond tijdens de raadsvergadering weten dat de initiatiefnemers van Islamitisch basisonderwijs in Stadshagen met succes bezwaar hebben gemaakt bij het ministerie van Onderwijs tegen de afwijzing voor de stichting van een school in Stadshagen. Daarmee heeft de basisschool een nieuwe kans in Stadshagen, omdat het juist werd afgewezen vanwege de leerlingendrempel van 235 kinderen: hierbij werd net als de christelijke basisscholen alleen naar de wijk Stadshagen gekeken terwijl dit volgens het ministerie moet worden afgezet tegen heel Zwolle.

PvdA verbaasd
De Partij van de Arbeid is verbaasd over het besluit van het ministerie en wil weten waarom er verschil zit tussen de berekeningen van de gemeente en het ministerie. Bovendien wil de partij opheldering over de gevolgen voor de vestiging van scholen in Stadshagen.

Bekijk het besluit van het ministerie van Onderwijs hier: Dienst_Uitvoering_Onderwijs-_Plan_van_scholen_basisonderwijs_2013-2016

Reageer op dit artikel

reacties

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

11 reacties op 'Streep door christelijke scholen Stadshagen' »

 • Wouter schreef:

  Heerlijk die regels uit Den Haag. Dit bewijst maar weer eens hoe ver de politiek van de werkelijkheid af staat. Een islamitische school in Stadshagen, daar zitten we echt op te wachten…

 • Herman schreef:

  Nou wie weet is daar wel veel vraag naar, je weet het niet.
  Er moeten dan keuze’s gemaakt worden.
  Als een christelijke school het minimum niet haalt omdat er al meer dan zat zijn, en een islamitische school komt wel met gemak vol, waarom niet. kost de overheid in dat geval ook minder geld.

 • Blauwvinger schreef:

  Wouter,

  Beetje flauwe reactie waar is een islamitische school in Zwolle of iets daar buiten ?

 • Wouter schreef:

  @Blauwvinger
  Die is er inderdaad niet. Het punt dat ik wil maken is dat de meeste scholen in Zwolle georiënteerd zijn op een bepaalde wijk of stadsgedeelte. De gemeente gaat hier mijnsinziens prima mee om. Dat regels uit Den Haag aangeven om de oriëntatie te verplaatsen haar de gehele stad is volgens mij niet conform de praktijk.

  Ik vraag me af of het überhaupt realistisch is om te veronderstellen dat een islamitische basisschool in Stadshagen daadwerkelijk kinderen vanuit de gehele stad kan verwelkomen als leerling. Op papier zou dat best kunnen, maar de realiteit laat momenteel anders zien aangezien de basisscholen veelal kinderen uit dezelfde of aangrenzende wijk aantrekt.

 • Wouter schreef:

  Sorry, er ging wat mis bij het verzenden… Kan admin mijn post van 14.09 verwijderen? Alvast bedankt!

 • Redactie Stadshagen Nieuws schreef:

  Done!

 • Sjors schreef:

  Een protestants-christelijke basisschool, een rooms-katholieke basisschool EN een gereformeerd-vrijgemaakte school?

  Ooit gedacht om samen te gaan?

 • RonadL schreef:

  Wat een onzin weer eigenlijk. Stadshagen is een stad op zichzelf met (?) 20.000 inwoners.

  Politiek is moedeloosmakend.

 • Blauwvinger schreef:

  @Wouter,

  Waar leerlingen vandaan komen vindt ik niet zo relevant, als ik kijk dat leerlingen in en rond Zwolle wel naar zo,n school willen en dan helemaal naar Hardewijk moeten of verder vindt ik dat van de zotte.

  En er is toch een minimaal leerlingen beleid nou genoeg laat maar komen en dat geld voor alle schollen !!!

 • SPZ schreef:

  Het gaat om basisscholen, niet om voortgezet onderwijs.
  Op basisscholen zul je over het algemeen niet veel leerlingen tegenkomen die ver van school afwonen.
  Ben daar zelf ook voorstander van omdat een basisschool vaak ook een sociale rol speelt in de wijk. Kinderen leren er vriendjes en vriendinnetjes kennen die dichtbij wonen, ouders leren nieuwe vrienden kennen etc.
  Een islamitische schoolin S’hagen lijkt me de plank volledig mis slaan. In H’broek misschien, of in Dieze Oost, maar S’hagen, nee dat snap ik niet helemaal.

 • Blauwvinger schreef:

  @SPZ,

  Vertel dat mijn buren maar eens die denken daar vast anders over. Let maar eens op die taxibusjes die kinderen gaan echt niet naar Zwolle naar school die hier wonen.

  laatste puntje kan mij helemaal niet in vinden als ik kijk naar aantal basisschool leerlingen dan komen die wijken niet aan de aantallen die men wel heeft in stadshagen,en er is genoeg ruimte voor een school.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!