‘Het water in Stadshagen kan tot je dakgoot komen’

maandag 16 maart 2015
‘Het water in Stadshagen kan tot je dakgoot komen’

Vier meter. Zo hoog komt het water in Stadshagen te staan als er een dijk doorbreekt. Dat betekent dat het water tot aan je dakgoot komt te staan. En dan mag je hopen dat er een zolder is waar toevallig een opblaasbare rubberboot ligt. Of als je die niet hebt in ieder geval een noodpakket om het een paar dagen zonder hulp uit te houden.

De ramp, de rubberboot en het noodpakket: we wanen ons allemaal veilig en houden tegelijkertijd maar weinig rekening met al die zaken. Maar hoe klein de kans ook is; het kan gebeuren. Gelukkig waakt het waterschap over onze veiligheid. Alhoewel dat veel buiten het zicht om gebeurt. 18 maart zijn er verkiezingen voor het waterschap: tijd om eens over die dijken te kijken.

Verkiezingen
Eén van de partijen die meedoet aan de verkiezingen is de Algemene Waterschapspartij, een partij die niet verbonden is aan een politieke partij in Nederland. Lijsttrekker Femmy le Clerq-Westhuis ziet dat het Waterschap bij veel mensen onbekend is. En als mensen het wel kennen heeft het de uitstraling van een oubollige vesting.

“Dat moet anders”, zegt Femmy. “Er zit heel veel kennis binnen het waterschap, maar er zit ook heel veel kennis in de maatschappij. Die kennis kunnen we uitwisselen. Naar de maatschappij toe, maar ook vanuit de maatschappij naar het waterschap. Er leven veel goede ideeën waar wij weer van kunnen leren”, vindt Femmy. De lijsttrekker van de Algemene Waterschapspartij pleit daarom voor de eerste Waterschapsacademie van Nederland die in Zwolle moet verrijzen. Goed voor Zwolle, maar ook goed voor duurzaam leven in Nederland.

DSC_0526

Femmy bij het water langs het Stadshagenpark.

‘Er is nog zoveel te winnen’
“Er is nog zoveel te winnen. Ik noem maar eens een voorbeeld. Kan je bijvoorbeeld energie winnen als je elke keer een toilet doorspoelt? Of denk aan zuiniger omgaan met water. Vraag aan een gezinslid of er na een plasbeurt nog iemand naar de WC moet. Dat scheelt weer een keer doorspoelen. Water wordt in de toekomst een schaars goed. Daar moeten we goed over nadenken. Dat kunnen we natuurlijk al met alle kennis binnen het waterschap, maar er is ook nog zoveel kennis in de maatschappij. Samen kunnen we nog veel meer verzinnen”, vindt lijsttrekker Femmy.

Waterveiligheid is niet vanzelfsprekend
Femmy le Clerq-Westhuis heeft een punt. Veel mensen kijken amper om naar het waterschap. Het wordt gezien als een vanzelfsprekendheid. Terwijl de waterveiligheid niet vanzelfsprekend is, zegt ook het waterschap. “Het gebied van Groot Salland wordt beschermd tegen overstromingen vanuit de IJssel door een zogenaamde primaire dijk. Deze dijk is sterk en kan tegen een stootje. Mocht het toch een keer misgaan, dan kan het water in Stadshagen tot maximaal 4 meter hoogte komen bij een grote dijkdoorbraak”, aldus Mirthe Post van het Waterschap Groot Salland.

Overstroming is niet uit te sluiten
Het waterschap bouwt en onderhoudt de dijken om Stadshagen te beschermen. “Het waterschap werkt daarnaast samen met de gemeente Zwolle, Veiligheidsregio IJsselland en Provincie Overijssel om ervoor te zorgen dat het gebied achter de dijk een overstroming kan doorstaan en mensen niet in (levens)gevaar komen. Ondanks alle maatregelen is het goed om je als inwoner van deze regio te beseffen dat de kans op een overstroming nooit helemaal uit te sluiten is”, aldus het waterschap.

‘Waterschap pompt veel water uit Mastenbroek’
Water; het is overal in Stadshagen. Om Stadshagen wordt een geluidswal omgebouwd tot een waterkering om zo de kwetsbare wijk te beschermen tegen hoog water. En dan denk je direct aan de IJssel nabij Stadshagen. Maar de gevaren liggen soms veel verder weg. “Het waterschap pompt heel veel water weg uit Mastenbroek. Dat is goed voor Stadshagen, want dat ligt laag. Maar bij Kampereiland is een stukje dijk niet helemaal veilig”, zegt Femmy van de Algemene Waterschapspartij. De kans dat zo’n dijk doorbreekt is natuurlijk heel erg klein, maar een dijkdoorbraak vele kilometers verderop zou kunnen betekenen dat de Mastenbroekenpolder volloopt.

Waterschapsacademie in Zwolle

Femmy is voorstander van de komst van een Waterschapacademie. Die Academie, de eerste in zijn soort, zou in Zwolle moeten komen staan. Daar wil ze de enorme kennis binnen het waterschap verbinden met bedrijven en jongeren die er frisse, innovatieve ideeën op nahouden. “Niet alleen om de waterproblemen in Nederland op te lossen. Maar in het buitenland is men enorm geïnteresseerd hoe wij het hier aanpakken. We kunnen die kennis exporteren”, zegt de lijsttrekster enthousiast.

Waterschap belangrijk: ga stemmen
Het waterschap doet veel. Heel veel. Het voorkomt dat het te nat wordt, maar ook dat het te droog wordt. Burgers, boeren en buitenlui: voor iedereen is het waterschap van levensbelang. Letterlijk. En dat verdient het om serieus te nemen tijdens de verkiezingen. Ook al was het omdat alle inwoners ervoor betalen en er de voeten door drooghouden. Benieuwd op wie je moet stemmen? Ga naar de website van het waterschap: www.wgs.nl voor de deelnemende partijen of vul de kieswijzer in op www.kieskompas.nl.

Partijen
De deelnemende partijen zijn: Algemene Waterschapspartij, Water Natuurlijk, CDA, ChristenUnie, Sallandse Gemeentebelangen, SGP en de VVD.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!