Waterschap: help exotische waterplanten bestrijden

donderdag 6 augustus 2015
Waterschap: help exotische waterplanten bestrijden

Deze zomer heeft Waterschap Groot Salland veel last van ‘exotische’ waterplanten in sloten. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien  en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water. De ‘exoten’ zoals ze worden genoemd ‘liften mee’ met schepen en auto’s. Medewerkers van Groot Salland die veel buiten werken herkennen de uitheemse waterplanten, maar meldingen van inwoners zijn ook van harte welkom.

Verwijderen van ‘exoten’
Sommige van deze uitheemse planten, verspreiden zich razendsnel en zijn moeilijk te verwijderen. Naast het dichtslippen van de watergangen, verdringen ze ook de normale inheemse vegetatie. Om problemen te voorkomen, verwijdert het waterschap de ‘probleemplanten’ zo snel mogelijk. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien zijn bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en verboden Grote Waternavel en het Ongelijkbladig Vederkruid, in staat om vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit te groeien. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich verspreidt over verschillende watergangen die met elkaar in verbinding staan.

‘Meeliften’
De ‘exoten’ zoals ze worden genoemd, komen op verschillende manieren in de wateren terecht. Met de vele schepen, (vracht)auto’s, vliegtuigen en hun passagiers ‘lift’ wel eens iets mee. Soms worden ze echter bewust ingevoerd, bijvoorbeeld als vijver- of aquariumplant.

Probleemsoort Groot Salland
Probleemsoorten die in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland worden aangetroffen zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterwaaier, Watercrassula en Waterteunisbloem.

Grote waternavel wordt verwijderd

Grote waternavel wordt verwijderd

Geen tweede leven
Daarnaast komt het ieder jaar voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver, het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden en zorgen voor overlast. Dit probleem wordt steeds groter, want door de klimaatverandering kunnen steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend vestigen. Inwoners worden dan ook opgeroepen vijverplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers.

 

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!