Kamperlijntje vanaf maandag op de schop

maandag 29 mei 2017
Kamperlijntje vanaf maandag op de schop

Komend weekend rijdt het Kamperlijntje voorlopig voor het laatst langs Stadshagen. Vanaf maandag 5 juni ligt het treinverkeer tussen Zwolle en Kampen drie maanden volledig stil, vanwege grootschalige werkzaamheden aan het traject. Stil zal het echter niet zijn: omwonenden krijgen te maken met de nodige overlast van werkzaamheden, soms ook ’s nachts.

Naast de bouw van het nieuwe station dat Stadshagen vanaf december gaat bedienen, wordt de spoorlijn zelf ook ook geheel vernieuwd. Spoorstaven, grind en dwarsliggers worden volledig vervangen. Daarnaast wordt een bovenleiding aangelegd, zodat vanaf december elektrische treinen van Syntus kunnen gaan rijden. Deze nieuwe treinen zijn stiller, sneller en schoner dan de huidige dieseltreinen.

Opruimen en afvoeren
Op 5 juni wordt begonnen met het weghalen van het spoor. In de eerste week worden de spoorstaven doorgeslepen en afgevoerd. Direct daarna start de afvoer van het spoorgrind en de ondergrond met shovels, dumpers en (rail-)kranen naar de verschillende depots langs de lijn. Deze werkzaamheden vinden gedurende 5 weken plaats op verschillende locaties verspreid over het traject. In deze periode worden ook gelijk de dwarsliggers (bielzen) en de fundaties voor de bovenleiding gelost.

Opbouwen en plaatsing bovenleiding
Na de sloop van het spoor begint vanaf 19 juni ook weer de opbouw. Eerst vanaf de zijde Kampen richting Zwolle en twee weken later ook vanaf de Zwolse zijde richting Kampen. Zodra het spoor er ligt, kunnen ook de palen voor de bovenleiding geplaatst worden.

Station Stadshagen
Ter hoogte van de nieuwe tunnel onder het spoor bij de Belvederelaan, wordt de komende periode hard doorgewerkt aan het nieuwe station Stadshagen en de tunnel onder het spoor. Zo wordt op 23 juni het spoordek ingereden, wordt gewerkt aan perronkappen en perrons en worden tussen 23 juni en 7 juli de laatste damwanden ingetrild aan de zijde van de Hasselterweg.

Overlast
Dergelijke grootschalige werkzaamheden kunnen niet uitgevoerd worden zonder hinder voor reizigers, weggebruikers en omwonenden van het spoor. De aannemer probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Bijvoorbeeld door hinderrijke werkzaamheden zoveel mogelijk overdag te plannen en werkzaamheden met minder impact in de avond/nacht.

Werktijden
De werkzaamheden vinden in de regel op doordeweekse dagen plaats tussen 06:00 uur ’s morgens en 22:00 uur ’s avonds. Wanneer de werkzaamheden uitlopen kan bij uitzondering na 22:00 uur of in het weekend doorgewerkt worden.

Nachtelijke werkzaamheden rondom Stadshagen

  • Maaien spoorbermen in de nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 mei
  • Opbreken spoor in de nachten vanaf maandagavond 5 juni t/m zaterdag 10 juni
  • Lossen spoorstaven in de nachten van zondag 9 op maandag 10 juli; dinsdag 11 op woensdag 12 juli; en donderdag 13 op vrijdag 14 juli.

Wegafsluitingen
Voor de werkzaamheden aan het spoor, de verhoging van het spoorviaduct over de Blaloweg en de aanleg van de onderdoorgang bij het nieuwe station Zwolle Stadshagen, zijn tijdelijk wegafsluitingen noodzakelijk. Zo wordt de Blaloweg van 8 t/m 23 juni versmald naar één rijstrook per rijrichting. De Rozentunnel tussen Stadshagen en Westenholte is met name in het weekend en in de schoolvakantie gepland, om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Omleidingen worden via verkeersborden ter plaatse aangegeven.

Bussen
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, is er geen treinverkeer mogelijk vanaf maandag 5 juni t/m zondag 27 augustus. Voor de reizigers op dit traject rijden er bussen. Vanaf 28 augustus wordt de diesel-treindienst van de NS weer hervat; de nieuwe treinen van Syntus gaan pas vanaf december rijden.

 

Afsluiting Rozentunnel
– Vrijdag 9 juni 19:00 uur tot maandag 12 juni 07:00 uur
– Vrijdag 16 juni 19:00 uur tot maandag 19 juni 07:00 uur
– Vrijdag 23 juni 19:00 uur tot maandag 26 juni 07:00 uur
– Vrijdag 21 juli 19:00 uur tot maandag 4 september 07:00 uur (schoolvakantie)

Afsluiting Scholtensteeg
– Maandag 26 juni 06:00 uur tot 18:00 uur
– Maandag 3 juli 06:00 uur tot 18:00 uur
– Dinsdag 25 juli 19:00 uur tot woensdag 26 juli 02:00 uur

Afsluiting Stuurmansweg
– Woensdag 26 juli 19:00 uur tot donderdag 27 juli 02:00 uur

Afsluiting Bisschopswetering
– Maandag 12 juni 07:00 uur tot dinsdag 4 juli 19:00 uur
– Zondag 16 juli 23:00 uur tot dinsdag 18 juli 04:00 uur
– Donderdag 27 juli 19:00 uur tot vrijdag 28 juli 02:00 uur

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!