Korfballers Sparta Zwolle koploper in overgangsklasse

dinsdag 16 oktober 2018

De korfballers van Sparta Zwolle hebben zaterdag overtuigend gewonnen van laagvlieger Amicitia. Bij rust was het 11-6 in Zwols voordeel en in de 2e helft werd de marge uitgebouwd naar 21-14.

De Zwolse formatie van Henco Pullen deed wat er verwacht werd: winnen van Amicitia. De basisopstelling bestond uit Jesper Walinga, Pim Steenbergen, Anique Steenbergen, Rowie Soldaat, Jeroen Hukema, Dion Westening, Lisa Kouwenberg en Linda Elgersma voor Deanne de Lange.

Met 4 wedstrijden zonder nederlaag achter de rug, groeit het zelfvertrouwen in de ploeg en dat was te zien. Voordat de gasten het in de gaten hadden was het gat geslagen en liep Sparta Zwolle snel uit naar een 6-2 voorsprong waarbij Jesper Walinga 2 afstandstreffers voor zijn rekening nam.

De Zwollenaren bleven geconcentreerd en hadden veel schotpogingen van vrijwel alle spelers, waardoor de gasten geen grip kregen op het aanvalsspel. Even werd het gat nog 3 punten, 8-5, maar gevaarlijker werd het niet. Het publiek, dat in grote getalen aanwezig was, werd vooral na de rust vermaakt. Henco Pullen over de eerste helft: “Iedereen van ons speelde een goede wedstijd, je merkt dat we de wedstrijd wilden winnen en dat zag je in de duels. Wij waren scherper.”

Verwacht werd dat Amicitia er in de tweede helft wat fysieker zou gaan spelen, maar dat gebeurde niet. Sparta Zwolle kon het eigen spel blijven spelen met veel afwisseling vanuit de kleine ruimte en dynamiek rondom de korf. Dat zorgde ervoor dat Amicitia niet terugkwam in de wedstrijd. Sparta Zwolle had bovendien verdedigend geen moeite met het Twentse aanvalsspel. De 21-14 overwinning was eigenlijk een magere aftekening van verhoudingen.

Aan Zwolse zijde debuteerde Sjors Voskuijl. In enkele aanvallen liet de jongeling zien dat hij een prima ontwikkeling doormaakt en toen hij ook nog van afstand scoorde klonk een luid applaus van de Zwolse fans.

Volgende week is er de uitwedstrijd bij AVO, momenteel de rode lantaarndrager in de overgangsklasse B. Pullen: ”We trainen met de hele selectie erg goed, we maken goede stappen en groeien richting de zaal naar een hoger niveau.”

Dat de Zwolse formatie door verlies van KV Heerenveen nu alleen aan kop staat is een ander historisch moment. Pullen: “Daar houden we ons op dit moment niet mee bezig. Door deze overwinning is klassebehoud al wel heel dichtbij gekomen en dat is het doel voor onze veldcompetitie. Ik heb hier binnen de club al wel vaker gezegd dat het potentieel enorm is en dat besef wordt natuurlijk wel bekrachtigd door de stand op de ranglijst.”

Doelpunten Sparta Zwolle:
Lisa Kouwenberg (4x), Jeroen Hukema (4x), Jesper Walinga (4x), Rowie Soldaat (3x), Pim Steenbergen (2x), Dion Westening (2x), Sjors Voskuijl, Linda Elgersma

Huidige stand:
Sparta Zwolle 6-9, Heerenveen 6-8, De Hoeve 6-7, Wit-Blauw Kampen 6-7, ASVD 6-6, Dos Kampen 6-6, Amicitia 6-3, AVO 6-2.