Korfballiefhebber grote winnaar bij gelijkspel Sparta

zondag 9 december 2018

Zaterdag is het de korfballers van Sparta uit Stadshagen niet gelukt om beide punten in eigen huis te houden. In een sfeervolle Windesheim-hal vol met supporters, waaronder veel jeugdleden, werd een punt gedeeld met het Groningse NIC: 34 – 34. Dion Westening leek in de laatste minuut van de wedstrijd met zijn zevende afstandsschot de gevierde man bij Sparta, maar vijftien seconden voor tijd maakten de Groningers alsnog gelijk. Hierbij was het publiek misschien wel de grote winnaar.

Beide overgangsklasse-ploegen hadden er zichtbaar zin in en speelden vanaf het eerste fluitsignaal in hoog tempo. Aan beide kanten werd aanvallend sterk gespeeld. Door snelle aanvalscombinaties over veel schijven werden veel kansen gecreëerd en werd het schot veelvuldig genomen. Na drie minuten was er al zeven keer gescoord (4-3) en binnen tien minuten stond een 11-12 voorsprong voor NIC op het scorebord. Op 17-17 scoorde NIC vier afstandsschoten op rij en sloeg het een gat van vier doelpunten. Westening: ‘‘Verdedigend voerden we onze taken gewoon niet goed uit. Wij gaven te weinig druk op hun schoten, waardoor ze makkelijk konden afronden.’’ Sparta coach Henco Pullen vult aan: ‘’De verdedigende afspraken die we gemaakt hadden werden niet nagekomen of het lukte ons niet goed genoeg. Hierdoor geven we teveel ruimte weg in het voorveld en te weinig druk op het afstandsschot van NIC.’’ Uiteindelijk verkleint Sparta in de eerste helft de achterstand tot één punt en wordt er gerust met een stand van 21-22.

Het eerste deel van de tweede helft is in het voordeel NIC. Sparta komt moeilijk tot scoren en is vaak  de bal na één scoringskans alweer kwijt aan de Groningers. Die lopen via 21-24 en 26-27 door een aantal slordigheden in de Zwolse defensie en een gemiste strafworp voor de tweede keer in de wedstrijd uit naar een verschil van vier punten (26-30). Sparta recht de rug en onder toeziend oog van de trouwe Zwolse supporters, die volop zingen en hun ploeg aanmoedigen, kruipt de ploeg weer dichterbij tot één punt (31-32) door een schot van Dion Westening. De aanval daarop maakt Westeningde gelijkmaker. De wijze waarop is er een waar het publiek voor op de banken gaat staan: Henri Kikkert, inmiddels ingevallen bij de Zwolse ploeg voor Jesper Walinga, zorgt er met hard werken en drie rebounds voor dat Westening in stelling wordt gebracht en zijn zesde afstandsschot kan maken (32-32).

De laatste minuten van de wedstrijd, waarin het alle kanten op kan gaan, zijn zenuwslopend voor beide ploegen. Uiteindelijk blijft de wedstrijd onbeslist (34-34). ‘’Al met al is een gelijkspel denk ik een goede weerspiegeling van de wedstrijd, waarbij we het aanvallend goed gedaan hebben en verdedigend nog stappen moeten maken,’’ aldus speler Pim Steenbergen een dag na de wedstrijd. Sparta coach Pullen over het einde van de wedstrijd: ‘’Ik houd een mixed feeling over aan de wedstrijd. Ik denk dat we in de details aan het einde het niet goed hebben gedaan met het uitspelen. En zeker de eerste helft hebben we niet goed verdedigd. Maar het was spectaculair en het publiek heeft genoten van de wedstrijd.’’

Volgende week zaterdag 15 december speelt Sparta haar laatste wedstrijd in 2018. Dan staat er een uitwedstrijd op het programma tegen Amicitia uit Vriezenveen.

Locatie: Sporthal De Stamper, Schout Doddestraat 11 te Vriezenveen. Tijd: 19:30 uur