Kerk in crisistijd

maandag 4 mei 2020
Kerk in crisistijd

Door veel mensen wordt opnieuw ritme gevonden in werk en leven. Wat is belangrijk en wat is minder urgent? Een vraag die velen in deze periode aan zichzelf stellen. Volgens predikanten Cor Baljeu (PKN de Open Kring) en Simon van der Lugt (GKV de Fontein) sluiten de kerkdiensten van hun gemeenten aan bij deze periode. Op de website van beide kerken wordt de kerkdienst elke week via een livestream aangeboden. 

Kerk in de huiskamer 

‘Als kerk moet je er staan in crisistijd’, geeft predikant Cor Baljeu aan. Op dit moment is elkaar fysiek ontmoeten lastig. Tegelijkertijd is dit een periode van schouder aan schouder staan. Letterlijk wordt eenieder de ruimte ontnomen, maar op geestelijk vlak ontstaat ruimte. Creativiteit en talenten van gemeenteleden worden (her)ontdekt en ingezet tijdens de diensten die via een livestream te volgen zijn. Zondags zijn muzikanten en de predikant aanwezig in het kerkgebouw en zijn technici aan het werk om een livestream mogelijk te maken. Hiermee komt de kerk huiskamers binnen van verschillende mensen in Stadshagen.

Contact in de gemeente

Beide predikanten geven aan zowel het contact met gemeenteleden als met de eigen familieleden te missen. Veel contacten verlopen vooral telefonisch. In de gemeente zijn de predikanten actief in het onderhouden van contacten. Zo geeft Simon bijvoorbeeld aan op gepaste afstand wandelend gesprekken met gemeenteleden te voeren en met gemeenteleden te bidden met behulp van een gebedsmuur. Cor belt gemeenteleden die 75 jaar of ouder worden om hen persoonlijk te feliciteren en houdt op maandag- en donderdagavond voor de gemeente via de besloten Facebookpagina een avondgebed, waarin liederen en gebeden klinken.  

Actief in de wijk

Naast de diensten willen beide gemeenten er voor mensen uit Stadshagen zijn. Op de website van de Open Kring wordt elke dag een meditatie aangeboden. Deze meditatie wordt door verschillende gemeenteleden vormgegeven. In de wijk zijn leden van de Open Kring actief met mini bibliotheken waar boeken geleend kunnen worden. Ziet u zo’n ‘mini-bieb’? Leen gerust een boek en plaats zelf één! En de Fontein wil via hulpvraag@defonteinzwolle.nl van betekenis zijn. 

Collecte

In deze digitale tijd blijkt op afstand collecteren niet zo lastig. Beide gemeenten maken gebruik van een app waardoor geld ingezameld kan worden. 

Dienst bekijken? 

Via de website van beide gemeenten kunnen elke zondag diensten bekeken worden: 

https://www.defonteinzwolle.nl/

https://www.openkring.nl/

Lees meer over:

| | |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!