Hoge boete voor zwemmen bij de Twistvlietbrug

zaterdag 12 juni 2021
Hoge boete voor zwemmen bij de Twistvlietbrug

Wie bij de Twistvlietbrug in het water springt om even op te frissen riskeert een boete van 150 euro. Op warme dagen wordt vaak gezwommen bij de brug. Daarnaast wordt de brug gebruikt als attractie om vanaf te springen. De gemeente Zwolle en de politie houden extra toezicht rondom de brug. Er geldt namelijk een zwemverbod.

Naast de boete is zwemmen in de omgeving van de Twistvlietbrug gevaarlijk. Schepen zorgen voor een stroming, waarbij je onder het schip gezogen kan worden. Tegen de stroming kan je niet gemakkelijk op zwemmen. Dat geldt ook voor de randen van de rivier. Het springen van de brug kan gevaarlijke situaties met zich mee brengen. Je kan verkeerd neerkomen waarbij je kans hebt op een klaplong of botbreuken. Ook ligt in het water van alles wat je niet kan zien, waar je je aan kan verwonden.

Gevaarlijke situaties
Wijkwethouder Monique Schuttenbeld: ‘We zien al jaren dat er ondanks waarschuwingen toch volop wordt gezwommen op plaatsen waar dit gevaarlijk is, zoals bij sluizen, bruggen en veerponten. Vooral de Twistvlietbrug over het Zwarte Water is voor jongeren een geliefde plek. Mijn dringende oproep: zoek een andere plek! Het zwemverbod is er niet voor niets. Het is gewoon hartstikke gevaarlijk om van de brug te springen en te gaan zwemmen. Maak gebruik van alle andere mooie plekken in en rondom Zwolle om verkoeling te zoeken tijdens warme dagen, die zijn er genoeg’.

Controles
In de omgeving van de Twistvlietbrug hangen borden waarop te zien is dat het verboden is om te zwemmen en wat de gevaren zijn. Handhaver Tom van der Lugt ‘We gaan op mooie zomerse dagen regelmatig controleren. We snappen dat het een aantrekkelijke locatie is om op een warme dag verkoeling te zoeken, maar dit is daarvoor echt geen geschikte plek. Veel te gevaarlijk’.

Wijkagent Ronald Bakker: ‘Kinderen zien het gevaar niet en vinden het een uitdaging om aan vrienden te laten zien dat je van een grote hoogte durft te springen. Niet alle ouders weten waar hun kind zwemt, zijn daar zelf vaak niet bekend en weten ook niet altijd dat het onveilig is. Ouders doen er goed aan hun kinderen te vragen waar zij zwemmen en te bespreken waarom zwemmen in rivieren en springen van bruggen gevaarlijk is’.

Veilig zwemwater
Zoek voor zwemplezier dus een veilige plek om te zwemmen in natuurwater of bijvoorbeeld een (buiten) zwembad. Via www.zwemwater.nl is de zwemwaterkwaliteit van verschillende plassen te bekijken.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!