Peiling: extra container in tuin of afval ondergronds?

zondag 8 juli 2012 16 reacties

Zeg het maar: een vierde container of een eindje lopen met de vuilniszak in uw hand?

De aankondiging van de gemeente om het afval in de wijk Stadshagen deels ondergronds te laten inzamelen, hetgeen betekent dat u met de vuilniszak een eindje aan de wandel moet om het naar een afvalpunt te brengen, maakte direct een discussie los op deze site. De gemeente wil meer plastic inzamelen, maar de Stadshagenaar had in eerste instantie na groot protest laten weten geen extra container in de tuin te willen. Met dit plan denkt de gemeente een oplossing gevonden te hebben. Waar kiest u voor?

Extra container of ondergronds?
De inzameling van plastic  bij het inzamelpunt nabij het winkelcentrum valt tegen en de gedachte is dat de opbrengst van het scheiden van afval meer gestimuleerd wordt wanneer dit direct aan huis gebeurt. Een eerste plan om plastic in een extra container in te zamelen werd fel verworpen door lezers van deze website. Met name de wildgroei van containers in de tuinen en steegjes werd gevreesd.

Een nieuwe oplossing om het scheiden tot volledig wasdom te laten komen is de centrale inzameling van het dagelijkse afval door ondergrondse containers. De huidige containers blijven staan, waarvan de grijze voortaan voor het plastic is bedoeld. Uw zak huisafval mag naar de ondergrondse containers die over heel Stadshagen worden verdeeld, het groente-, fruit- en tuinafval blijft gewoon in de groene container.

Wat wilt u?
Bent u voorstander van de ondergrondse container om de hoek, waarvoor u een eindje moet lopen om het afval te dumpen? Of heeft u dan liever die vierde container in de tuin? Laat het ons weten in de peiling!

Ondergronds inzamelen in de wijk of een vierde container in uw tuin?

 • Doe mij liever een vierde container voor plastic (53%, 173 stemmen)
 • Ik loop liever met de vuilniszak naar de ondergrondse container (32%, 104 stemmen)
 • Wat er ook komt, ik ga geen plastic scheiden (16%, 51 stemmen)

Aantal stemmen: 327

Laden ... Laden ...

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

16 reacties op 'Peiling: extra container in tuin of afval ondergronds?' »

 • Frans schreef:

  Volgende week kom ik in Stadshagen te wonen. Bij mijn oude huis heb ik ook ondergrondse containers. Ideaal!! Heb je geen lelijke (vaak stinkende) containers in je tuin staan. Je hoeft er niet aan te denken dat het “ophaaldag” is, dus smorgens containers aan de straat. En het scheelt veel ruimte in de (kleine) tuintjes die de meeste woningen van Stadshagen hebben. heb je afval? Je stopt het in de ondergrondse en het is meteen weg. Lekker opgeruimd allemaal.
  Dus mijn gedachte is: ondergronds, ja! Vooral doen!!

 • Annelies schreef:

  Fijn ondergrondse containers….. MAAR we houden de containers en krijgen daarnaast nog ondergrondse containers erbij….ggrrrrggrr… doe dan alles ondergronds en ik ben om.. maar niet en ..en….

 • G. schreef:

  Beste Frans, waarschijnlijk heb je het artikel niet goed gelezen; naast de ondergrondse containers die er komen voor het restafval, hebben we in Stadshagen nog 3 afvalcontainers in onze “tuintjes”.
  Grijze, nu voor restafval (straks voor plastic). Groene, voor tuinafval en een Blauwe voor papier.
  Hoop dat je nu nog steeds enthousiast bent!

 • Ynse schreef:

  Ik ben helemaal voor de ondergrondse containers (hadden we aan de Werkerllaan ook…. I-de-aal!), maar ik mis nog de optie in jullie poll: “Ik loop liever met plastic naar de ondergrondse container”

 • MD schreef:

  Waarom maken ze in de grijze container niet gewoon een tussenschot, zodat je daar én je plastic én je restafval in kwijt kunt? In Breda hebben ze een soortgelijk systeem (maar dan voor groen afval en voor restafval) en het scheelt een extra container. Ik ben op zich ook een voorstander van een ondergrondse container, maar het is natuurlijk niet handig als je daar een eind voor moet lopen.

 • Michel schreef:

  Beste Frans. 1 vraag: waar laat jij in de tussentijd je restafval? Of loop je met elk leeg blikje poezevoer naar de ondergrondse container?

 • Silvester Mars schreef:

  Ik mis ook de optie in de poll: “Ik loop liever met plastic naar de ondergrondse container”.

  Het zou mooi zijn als het probleem ook bij de bron wordt aangepakt, dus dat je als consument er voor kiest geen plastic verpakkingsmateriaal meer te willen, of in ieder geval zo weinig mogelijk.

  Al het plastic dat ooit is gemaakt is er nog steeds omdat het niet afbreekbaar is. Ergens op de oceaan drijft ergens een mega eiland plastic soep. Plastic is al een flink eind in de voedselketen, en het is een kwestie van tijd dat plastic ook op ons bord terechtkomt.

  Maar ja, als je dat niet tot je door wilt laten dringen, is wat extra’s doen in plaats van alle troep gewoon van je afsmijten misschien alleen maar lastig. Dan kun je kiezen voor de laatste optie van de poll.

 • marion schreef:

  Als voorbereiding op de toekomst zijn nu aan de werkenlaan 4 bovengrondse containers geplaatst. Zo lelijk. In ieder geval loop ik liever met een tasje plastic naar de ondergrondse container dan met een zak katten-, honden-, en soepblikken!

 • SPZ schreef:

  Ik ben tegen deze oplossing en wel om de volgende (veelal reeds aangehaalde) redenen: geen container minder. Ik verwacht wel meer overlast, maar geen kostendaling, wat op zich wel terecht zou zijn.
  Daarnaast zit ik met de pech net aan de rand van 2 gebieden te zitten, dus moet (naar verhouding) een redelijke afstand lopen.
  In de zomer zal er vast een voordeel te verzinnen zijn (stank, maar nu gelukkig weinig last van), maar denk ook even aan de winter. Strooien doen ze op de stoepen niet, maar je kunt wel met elke zak een eind gaan wandelen… niet mijn idee van een fijne oplossing.
  En waarom inderdaad niet het plastic in een apart vakje bijvoorbeeld van een van de containers? Kortom, het zal ons wel door de strot gedrukt worden verwacht ik, maar mijn goedkeur kan het niet dragen.
  Ander punt wat ons al een paar keer overkomen is: de vuilniszak scheurt. Dit overkomt iedereen wel eens denk ik… nu zet je de container er direkt naast en schep je de troep in de container… hoe straks?

 • Erik schreef:

  Ik vind het prima zoals het nu is. De plastic container staat er nog niet zo lang bij ons dus de mensen moeten even wennen aan het scheiden van het plastic. Als er wat meer ruchtbaarheid aan gegeven wordt zal er ook wel meer gescheiden worden.

 • Robin schreef:

  Hoe lang is er nodig geweest om mensen glas te laten scheiden, maar uiteindelijk is het wel gelukt, kunnen we iets meer geduld hebben met het scheiden van plastic. Zou het wellicht een idee zijn om te belonen om te scheiden (zoals dat elk jaar met de kerstbomen gebeurt). Dat is vast goedkoper als overal ondergrondse containers bouwen!

 • MD schreef:

  Bij ons in de wijk (Breecamp Oost) hebben ze de plastic containers juist weer weggehaald wegens bouwwerkzaamheden. Wij brengen het plastic netjes 1x per week naar het winkelcentrum, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar zin in heeft. Met plastic naar een container lopen is bovendien veel handiger, want plastic weegt bijna niks. Ik zie mezelf nog niet met een zware vuilniszak zeulen…

  Een beloningssysteem zou ook zo gek nog niet zijn. Het moet voor mensen vooral zo gemakkelijk mogelijk zijn om het in te zamelen, anders gebeurt het niet. Wat dat betreft hebben ze in Scandinavië een mooi systeem. Daar zit ook statiegeld op petflessen. Helaas is dat er in Nederland nooit door gekomen…

 • tjalline schreef:

  die ondergrondse containers zijn echt ideaal!! je kan altijd je afval kwijt. Zware zakken voorkom je door een kleinere prullenbak te gebruiken, je kan ze elke dag wegbrengen, heb je ook geen stinkende prullenbak meer in huis :)

 • Frans schreef:

  Michel: restafval verzamel ik in de vuilnisbak in de keuken tot de vuilniszak vol is. Die gaat dan ondergronds.
  PS: vanaf morgen! Woon ik in Stadshagen!

 • W. De Weerd schreef:

  Je moet ook extra prullenbakken aanschaffen, extra vuilniszakken aanschaffen en ook nog met je zware zak zeulen. Vanaf mijn huis is het precies 180meter en voor mijn buurman die slecht te been is nog verder. Hij moet nu de auto pakken om zijn vuilnis weg te brengen! Het moet niet gekker worden. Wil ik laatst mijn zakje wegbrengen is dat ding vol. Kun je weer gaan bellen, moet je een nummer van 6 cijfers onthouden. Kan ik de zak weer meenemen.

  Voor zover ik weet verdient de gemeente goud geld aan de plastic die wij scheiden doordat ze dat weer verkopen aan de recyclebedrijven. Dat doen veel winkels ook. Dus het zou fijn zijn om dan ook onze afval kosten te verlagen.

  In Dalfsen,Nieuwleusen en andere plaatsen betalen ze per leging en krijgen ze zakken waarin ze de plastic moeten scheiden. Dat zetten ze aan de weg en wordt het weer opgehaald. Dus het scheelt aanzienlijk in de kosten!

 • Blauwvinger schreef:

  W.de Weerd@,

  Als u de zak van de buurman meeneemt loopt dat ook gemakkelijker dan met een zak :)Weet u wat dat kost Zwolle voorzien van meer dan 100 ondergrondse conrainers ?

  Plastic leverd 450 euro op per ton, weet je wel hoeveel huishouden dat zijn.

  Zwolle had ook voor systeem kunnen kiezen zoals in Deventer dat je per leging gaat betalen voor restafval of als in andere gemeentes betalen per kilo.

  Ik vindt dit een zeer nette oplossing die wij hier hebben in Zwolle.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!