Wanneer mag Stadshagen Sint Maarten lopen?

donderdag 1 november 2012 30 reacties

Elf november is het Sint Maarten, de dag dat kinderen zingend langs de deuren gaan. Een duidelijke datum, totdat deze op een zondag valt zoals dit jaar het geval is. Onze redactie wordt overstelpt door vragen over op welke dag er nu eigenlijk gelopen mag worden: de zondag, of de dag ervoor of erna. Eerlijk gezegd: wij weten het ook niet en de Wijkstichting organiseert geen tocht. Daarom vragen we het jullie: wat wordt de dag waarop Sint Maarten wordt gehouden? Samen bepalen we een datum om te lopen.

Geen georganiseerde optocht, twijfel over datum
Een georganiseerde lampionnenoptocht zal er dit jaar in Stadshagen niet zijn, zo laat Wijkstichting Stadshagen Totaal ons weten. Sinds kort zijn er wel weer meer vrijwilligers bij de wijkstichting, maar ze willen het organiseren van evenementen in de wijk langzaam oppakken. Dat neemt niet weg dat er op of rond elf november hordes kinderen door de wijk gaan lopen waarvan de ouders zich vertwijfelt afvragen op welke dag er eigenlijk gelopen kan worden. Mag het op zondag of verstoort dat de zondagsrust? Of moet het zaterdag of maandag?

Help mee, kies de beste dag om te lopen
Laat als Stadshagenaar weten wat volgens jullie het beste is om te lopen. Kan het gewoon op zondag of moet het de dag ervoor of er na? Zo kunnen wij in ieder geval iets meer duidelijkheid scheppen in het grote aantal vragen die er gesteld worden en hopen we kinderharten een teleurstelling te besparen als mensen onvoorbereid lampionnen aan de deur krijgen. Helpt u mee? Vul de poll hieronder in en deel dit bericht onder uw kennissen, vrienden of familie in Stadshagen.

Stadshagen mag Sint Maarten lopen op:

 • Zondag 11 november (62%, 208 stemmen)
 • Zaterdag 10 november (31%, 104 stemmen)
 • Maandag 12 november (8%, 26 stemmen)

Aantal stemmen: 338

Laden ... Laden ...

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

30 reacties op 'Wanneer mag Stadshagen Sint Maarten lopen?' »

 • Rik Klein schreef:

  Bij ons zijn alle kinderen op zaterdag, zondag en (zelfs) maandag welkom! Wel zingen dan hoor!

 • Thomas schreef:

  Het valt mij wel echt op dat rekening met anderen houden ver te zoeken is in deze wijk? In feite is iedereen arrogant en vind dat alles maar geaccepteerd dient te worden. Geen wonder dat het steeds harder achteruit gaat met het respect voor elkaar hier in Nederland.
  Mensen, wanneer gaan we weer met respect met elkaar om?

 • sarina schreef:

  Ik vindt gewoon 11 november dan is het sint maarten !
  Ik woon in de gemeente zeewolde en het dus mooi verplaats naar zaterdag kwam ik vandaag achter op school .
  Zo veel mensen vinden het zo belachelijk als kerst op zondag valt , dan heb je toch ook geen rust dan kunnen ze wel allemaal auto rijden en eten koken .

 • Marcel schreef:

  @Thomas
  Rekening houden waarmee? Mijn kinderen gaan paraat met lampion de straat in om Sint Maarten te vieren. Dat doen ze op de 11e. Leg mij nu eens uit met wie ik geen rekening houd?

 • Annemarie schreef:

  Ik zie ergens staan dat andere feestdagen ook niet verplaatst worden. Dat is natuurlijk niet waar. Koninginnedag wordt ook op de zaterdag ervoor gevierd. Ik vind dat het gewoon duidelijk moet zijn wanneer er gelopen moet worden en als er mensen zijn die er moeite mee hebben dat dit op zondag gebeurd, waarom kiezen we er unaniem dan niet voor om het gewoon op zaterdag te laten gebeuren. Het zal de kinderen een rotzorg zijn op welke dag. Als het maar gebeurd.

 • ess schreef:

  @peter

  Hij werd in 316 geboren te Sabaria in het tegenwoordige Hongarije. Zijn vader was militair in dienst van het Romeinse leger. Als Romeinse familie vereerden ze de Romeinse goden. Hij werd Martinus genoemd naar de Romeinse oorlogsgod Mars (= strijder). Reeds op jonge leeftijd had Martinus belangstelling voor de nieuwe godsdienst: het Christendom. Zijn vader moest daar niets van hebben en stuurde hem tegen zijn zin het leger in. Via Pavia in Italië werd hij uiteindelijk gelegerd in Gallië, het huidige Frankrijk.
  Daar schonk hij volgens het verhaal een bijna naakte bedelaar bij de stadspoort van Amiëns de helft van zijn rode soldatenmantel. De bedelaar vroeg om een aalmoes, maar geld had Martinus niet bij zich en zijn hele mantel mocht hij niet weggeven. Daarom pakte hij zijn zwaard en sneed zijn rode mantel in tweeën. ’s Nachts had hij een bijzondere droom. Aan hem verscheen de bedelaar met de door hem gegeven halve rode mantel. Martinus hoorde dat hij zijn mantel met Jezus had gedeeld.

  Naar aanleiding hiervan liet Martinus zich dopen en verliet weldra het leger. Hij werd kluizenaar in Ligugé -bij Poitiers- en voelde zich gelukkig omdat dit zijn ideaal was. De mensen kwamen veelvuldig bij Martinus om raad en hulp. Hij raakte bekend als een goed en hulpvaardig mens. Geleidelijk aan vormde zich een groep aanhangers om hem heen; de eerste kloostergemeenschap in West-Europa.
  In die dagen overleed de bisschop van Tours en men zocht een goede opvolger. Tegen de zin van andere bisschoppen in wilde het volk Martinus als bisschop. Martinus zelf voelde daar niets voor. Hij wilde liever kluizenaar blijven.
  Kerk

  Gedurende vele jaren combineerde hij zijn kluizenaarschap met het bisschopsambt van Tours. Hij stond bekend als een goed, vroom en wijs mens. Als bisschop reisde hij veelvuldig missionerend rond in het Frankische rijk. Op een van zijn reizen, in 397, is hij in Candes overleden en werd op 11 november in Tours begraven. Zijn levensbeschrijving met vele wonderbaarlijke verhalen, was toen al bijna gereed.
  De schrijver was Sulpitius Severus, een tijdgenoot van hem. Al snel verklaarde de kerk Martinus heilig. De 11e november werd Sint Maartensdag.

  hoezo rust dag
  voor zo’n man zou je elk 11 nov. ( ongeaacht zondag of niet ) duizende lampjes moeten laten branden.

  dus peter word van geen rustdag

  en voor de mensen die wel zondag lopen
  fijn sint maarten!!!

  wij hebben er allemaal zin in ;)

 • Patricia schreef:

  Mooi beschreven Ess! En helemaal mee eens!

 • Marcel schreef:

  @Annemarie
  Het is de kinderen inderdaad een rotzorg. Het zou fijn zijn als de volwassenen er ook niet moeilijk over doen.
  We moeten de zaken niet omdraaien. Het feest is op zondag. Er zijn er die moeilijk doen en het op een andere dag willen vieren.

 • rosa schreef:

  tja, als je als gelovige d’r niet aan mee wilt doen prima ;) doe dan lkkr de gordijnen dicht en een briefje op je deur en ga ’t dan niet voor anderen verpesten, daar doel ik de kids mee! En is St Maarten ook een Christelijk iets?? Dan is de zondag bij uitstek een prima dag om het te vieren…

 • Wilma schreef:

  Zie hier de ware reden:

  ‘Omdat 11 november op zondag valt, adviseren de winkeliers om niet op die dag langs te komen, want dan valt er weinig bij hen te halen. En een Sint Maarten zonder winkels is tegenwoordig niet meer denkbaar bij de jeugd’ aldus onze lokale krant.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!