VVD: kunstenaar Geheugentheater moet tegenprestatie leveren

maandag 6 oktober 2014
VVD: kunstenaar Geheugentheater moet tegenprestatie leveren

De VVD in Zwolle wil dat Ben Raaijman de kunstenaar van het mislukte Geheugentheater in Werkeren een tegenprestatie levert. De kunstenaar kreeg een budget van 227.000 euro maar voltooide het kunstwerk nabij het winkelcentrum nooit. De VDD wil nu dat het college onderzoekt of de participatiewet mogelijkheden biedt voor het verplichten tot een tegenprestatie.

“De kunstenaar dupeert met dit ontoelaatbare misbruik van gemeenschapsgeld 123.215 Zwollenaren” aldus Thom van Campen van de VVD. “De buurt kijkt nu aan tegen een put van fundamenten en wij willen graag dat daar een tegenprestatie van de kunstenaar tegenover komt te staan.”

Vorige week maakte de gemeente bekend dat zij het contract met de kunstenaar heeft ontbonden en een vordering tot schadevergoeding gaat indienen bij de rechtbank. De gemeente had Ben Raaijman al een dwangsom van €300.000 euro opgelegd, maar “de financiële positie van de kunstenaar is momenteel zodanig dat er geen vermogen aanwezig is waarop beslag gelegd kan worden”, aldus de gemeente.

Participatiewet
De VVD vraagt het college nu om de mogelijkheiden van de nieuwe participatiewet in te zetten om de kunstenaar te verplichten tot een tegenprestatie. “Wij weten niet of Ben Raaijman in Zwolle woonachtig en een bijstandsuitkering heeft, maar het kan bijna niet dat iemand bij wie geen beslag gelegd kan worden, zonder uitkering kan leven” aldus Van Campen. Als Raaijman een bijstandsuitkering heeft zou hij mogelijk verplicht kunnen worden tot een tegenprestatie en als hij niet in Zwolle woont hoopt de VVD dat de gemeente Zwolle zijn woongemeente hiertoe kan aanzetten.

Kunstroute
Het liefst zou de VVD zien dat de kunstenaar zich gaat bezighouden met iets kunstgerelateerd: “Er moet nog een kunstroute aangelegd worden van het station naar de binnenstad en hij zou ook de omwonenden van het Geheugentheater kunnen ondersteunen, nu zij zelf initiatief hebben genomen er iets van te maken.”

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!