Restafval storten gaat mogelijk geld kosten

zondag 1 februari 2015
Restafval storten gaat mogelijk geld kosten

De gemeente Zwolle wil dat inwoners van Zwolle in de toekomst gaan betalen voor het brengen van puin, bouw- en sloopafval bij het verzamelstation van de ROVA. Nu valt dat nog onder de zogenaamde 250-kilo regeling, waarbij inwoners hun afval tot 250 kilo gratis kunnen storten. Samen met andere maatregelen wil de gemeente een bezuiniging van 150.000 euro behalen die vorig jaar door de gemeenteraad is besloten.

Ophalen wit- en bruingoed niet langer gratis
De gemeente zet in de plannen ook een streep door het gratis ophalen van wit- en bruingoed, zoals koelkasten, wasmachines en TV. Inwoners moeten die bij aanschaf van een nieuw apparaat inleveren of zelf naar het verzamelstation van de ROVA brengen, waar ze overigens wel onder de 250 kilonorm vallen. De gemeente wil wel dat het scheiden van de afvalstromen wordt gestimuleerd en overweegt de aanleg van een tweede verzamelstation waar papier, textiel, glas en plastic kan worden gebracht. Het brengen van deze stoffen kan door de gemeente worden beloond. Voor het brengen van restafval naar het oude station moet dan mogelijk worden betaald.

Mensen en bedrijven van buiten gemeente storten ten onrechte afval
De gemeente Zwolle werkt aan het verminderen van het restafval en wil dit terugbrengen met 47 kilo per inwoner. De invoering van het omgekeerd inzamelen in Stadshagen is daar een onderdeel van. Ook bovenstaande maatregelen moeten de kosten van de inzameling doen verminderen.

De gemeente zegt ook last te hebben van bedrijven en mensen van buiten Zwolle die ten onrechte gebruik maken van de 250-kilo regeling die alleen voor de inwoners van deze gemeente gelden. De gemeente zet per 2016 een milieupas in als legitimatiebewijs om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de regeling.

Maandagavond debatteert de gemeenteraad over de plannen van de gemeente Zwolle.

Lees meer over:

| | |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!