Huis voor mensen met dementie officieel geopend

Afgelopen vrijdag is het Gastenhuis in Zwolle officieel geopend. Deze kleinschalige, open woonvorm voor mensen met dementie ging een half jaar geleden al van start. Door corona kon de opening toen niet officieel worden ingeluid.

Anita en Jeroen Nijmeijer, het echtpaar dat dit Gastenhuis leidt, legden de rode loper uit voor alle genodigden, maar vooral symbolisch, voor de bewoners. Om ze alsnog warm te verwelkomen in hun nieuwe thuis. Zowat zestig genodigden schaarden zich rondom de rode loper. Aan bewoonster mevrouw Lidy de eer om het lint door te knippen naar de voordeur.

Gastenhuis Zwolle heeft nog een paar appartementen beschikbaar voor mensen met dementie en recht op 24-uurszorg. Gastenhuis Zwolle is onderdeel van een landelijk concept voor kleinschalige woonzorg voor mensen met dementie. Dit uit zich bijvoorbeeld in een ‘opendeurenbeleid’. Bewoners kunnen gewoon de deur uit voor een ommetje, boodschap of bezoek. Ook bezoek kan gewoon in- en uitlopen.

Gps-tracker
Mensen die wel eens verdwalen krijgen desgewenst een gps-tracker mee, zodat we ze kunnen ophalen als ze de weg terug niet vinden. Bewoners bepalen zelf hoe ze hun appartement inrichten, hoe laat ze opstaan of naar bed gaan, en waar ze wel en niet aan willen deelnemen. Het is hún huis.

Over Het Gastenhuis

Het Gastenhuis biedt een liefdevol thuis aan mensen met dementie in een groeiend aantal gemeenten. Kleinschalig, open en midden in de maatschappij. Ons concept is erg in trek, omdat je in een Gastenhuis, ondanks je dementie, een zo normaal mogelijk leven kunt leiden. Ieder Gastenhuis telt zo’n 20 bewoners en een vast team van ca. 25 medewerkers.
Bijzonder is dat de huizen geleid worden door (echt)paren met een gedegen achtergrond in de zorg, die in de dienstwoning naast het huis wonen. Daardoor kunnen we een zeer persoonlijke zorg bieden, en wordt er een beetje als een grote familie samengeleefd.

Wonen bij een Gastenhuis is betaalbaar voor mensen met een gemiddeld pensioen. Mensen met recht op 24-uurszorg krijgen de zorg vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Vrijheid en eigen regie voor de bewoners staan voorop. Ieder huis heeft twee huiskamers en een open keuken waar onze koks dagelijks vers koken. Rondom is tuin met terras.