Meer ROVA-inzet tegen volle container lijkt succes

zondag 6 januari 2013 8 reacties
Meer ROVA-inzet tegen volle container lijkt succes

De verhoogde inzet van de ROVA in de wijk Stadshagen werpt zijn vruchten af. Sinds enkele weken hebben de gemeente en ROVA besloten vaker vuilniswagens in te zetten om ondergrondse containers te legen. Aanleiding voor de inzet was een golf aan klachten via internet, waaronder op deze nieuwssite. Na de plaatsing van de containers stuitten veel inwoners op een volle container. Door het het vaker inzetten van de ROVA lijkt het probleem in de wijk voorbij, blijkt uit een ronde door de wijk. Ook komen er geen klachten meer binnen.

Oneigenlijk gebruik
Niet alleen een te lage frequentie van de ROVA leek oorzaak van de volle containers in de wijk. Ook bleken bewoners meer dan alleen restafval in de ondergrondse containers te dumpen. Hierdoor raken containers sneller vol.

Weerstand
De plaatsing van ondergrondse containers stuitte op veel weerstand in de wijk. Een eerder plan voor een vierde container in de Stadshagense tuinen werd na veel kritiek weer ingetrokken. De ondergrondse container moet nu de oplossing zijn om via de grijze container plastic in te kunnen zamelen. De gemeente Zwolle probeert de afvalstroom meer te scheiden, omdat met name plastic de komende jaren miljoenen euro’s kan opleveren. Landelijk zijn gemeenten met elkaar in overleg om de inzameling en verkoop van plastic te regelen.

UPDATE – Ondanks eerdere goede berichten druppelen er toch weer klachten binnen, waaronder over de Nijenhuislaan en de Belvedèrelaan. Blijf dus melden.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

8 reacties op 'Meer ROVA-inzet tegen volle container lijkt succes' »

 • Marja schreef:

  Kan de grijze container niet worden gebruikt voor restafval en de ondergrondse voor plastic? Sjouw me nu een breuk met het restafval. En waarom mag je niet storten daar waar het handig is, er is een container dichterbij, maar daar heb ik geen toegang. Plastic weegt niets, dus daar kan je gemakkelijk verder mee lopen.
  Maar goed, ik had liever die vierde container in de tuin staan, vind dit echt helemaal niets. En ik denk dat als je het de mensen huis aan huis vraagt ipv afgaat op een aantal reacties, dat het merendeel deze mening wel deelt.
  Moet er niet aan denken als het een warme zomer wordt en de container met vleesbakjes/zakjes blijft een maand lang bij huis staan. Denk dat de container dan uit zichzelf naar de weg loopt.
  De kosten voor de Gemeente lijken me ook op te lopen, vanwege het leeghalen van de container op zaterdag.

 • Redactie Stadshagen Nieuws schreef:

  @ Marja:

  Om maar niet voor de gemeente te spreken, maar het lijkt ons dat de gemeente met het inzamelen van plastic via de grijze container beter kan controleren of hierin ook echt plastic zit. De ROVA laat containers met afval anders dan plastic namelijk staan, vergezeld van een waarschuwing.

  Plastic inzamelen via een ondergrondse container valt niet te controleren. Bovendien zou de gemeente dan alsnog moeten nascheiden.

 • Tonie Welmers schreef:

  Laten we hopen dat de overlast snel voorbij is vandaag stonden er enorm veel vuilniszakken (meer dan 10) naast de container aan de Nijhuislaan.
  De container staat naast het water een ideale plek dus voor ongedierte waar we niet op zitten te wachten.

 • Alex schreef:

  Het zou wel fijn zijn als de heren van de ROVA de container na het terugplaatsen ook even zouden controleren. Hier op de Goudplevierstraat deed de restafvalcontainer het niet na het legen, met als resultaat dat mensen het dan maar in de plastic container gooien.

  Ik snap de voordelen van gescheiden inzamelen wel, maar dat de capaciteit daarvoor gehalveerd moet worden, vind ik dan weer minder. Het opvoeren van de leegfrequentie is logisch, maar de ROVA werkt niet gratis. Die rekening krijgen wij als bewoners vroeger of later gepresenteerd. Ik was uiterst tevreden met de plastic inzamelpunten bij de winkelcentra, waarom moet dit nu zo? Het kost alleen maar meer geld..

 • Blauwvinger schreef:

  @Marja,

  Gut een zakje in de week.

  Is voorbode van betalen per leging/kilo dus dan gaat de Rova echt geld verdienen met afval.

 • SPZ schreef:

  @Blauwvinger, je zou wel de wethouder kunnen zijn die deze containers er door gedrukt heeft. Wij scheiden al langer ons afval, maar “een zakje in de week” redden we het echt niet mee hoor.
  De afstanden zijn fors voor sommige mensen. De gemeente moet onder ogen zien dat als zij gescheiden inzamelen wil doorvoeren, dit niet kan zonder ook de juiste vervolgstappen te nemen.
  Daarbij, de ROVA verdient denk ik al voldoende aan afval.
  Bekijk de cijfers maar:
  http://www.rova.nl/rova/organisatie/kerncijfers

  Ik denk dat menig bedrijf hier, met name in deze tijd, erg blij mee zou zijn… Maar een commercieel bedrijf heeft concurrenten en moet dus wat met de prijs doen om klanten vast te houden. Gemeentes en bedrijven als de ROVA hoeven zich niet druk te maken over ontevreden klanten, want weglopen kunnen ze toch niet.

 • Blauwvinger schreef:

  @SPZ,

  Wij wel en zijn met zijn zessen.Afval is geld en de Rova verdient er een hoop mee welk commercieel bedrijf doet dat niet ?

  Als gemeente elders goedkoper zijn diensten kan laten uitvoeren zullen ze dat vast wel doen.

  Zijn genoeg bedrijven in nederland die zelfde uitvoeren dan de Rova.

 • Marcel schreef:

  Ik weet niet of de ROVA hier nu zoveel mee verdient. Ik zou me daar eerlijk gezegd niet al te veel bij voorstellen. Het is nogal een arbeidsintensief gedoe, dat vuil inzamelen. Ik zie zo snel weinig mogelijkheden voor enorme winsten.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!