Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes

zaterdag 3 augustus 2013 27 reacties
Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes

Het omgekeerd inzamelen in de regio Zwolle is een groot succes. Dat blijkt uit een begeleidende brief bij een rapport van de ROVA, waarin de resultaten van het omgekeerd inzamelen in de regio staan. Uit de brief blijkt dat er sinds de intrede van het omgekeerd inzamelen een vermeerdering van 400% aan ingezamelde kunststoffen is. De hoeveelheid restafval is met een vijfde teruggedrongen. Het succes is ook in de Tweede Kamer opgevallen.

“Omgekeerd inzamelen geeft spectaculair effect in regio Zwolle”, schrijft kamerlid Remco Dijkstra. Stadshagen was de eerste wijk van Zwolle waar het omgekeerd inzamelen grootschalig werd ingezet.

Veel protest
Stadshagen begon vorig jaar oktober na hevige weerstand als eerste wijk met het nieuwe inzamelen. Een eerder voorstel om een oranje container voor plastic toe toe voegen aan de huishoudens in Stadshagen stuitte veel bewoners tegen de borst. Veel steegjes en tuinen hebben al moeite om drie containers te herbergen; een vierde zag men absoluut niet zitten. Daarna werd het omgekeerd inzamelen ingezet; huishoudens moeten thuis het afval scheiden en het restafval naar een centraal vuilnispunt in de buurt brengen.

Omgekeerd inzamelen
Ook deze inzameling leidde in de eerste maanden tot veel protest. De vuilnispunten bleken veelal overvol te zitten als gevolg van verkeerd gebruik door inwoners en te weinig ophalen door de ROVA. Na veel klachten uit de wijk werd de service geïntensiveerd en sindsdien loopt de inzameling aardig op rolletjes. 

Succesverhaal valt Den Haag op
Nu al het stof is gedaald blijkt de inzameling in Stadshagen en andere wijken een groot succes dat zelfs in Den Haag al bekendheid geniet. De 7850 huishoudens in Stadshagen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de verviervoudiging van het scheiden van kunststoffen. Daarnaast is het restafval uit de regio Zwolle met twintig procent afgenomen.

 

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

27 reacties op 'Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes' »

 • Cees schreef:

  Roerend eens met stadshagenbewoner!

 • Ezer schreef:

  Ik heb zelf helemaal geen probleem met het scheiden. Ik loop hooguit tweemaal per week naar de ondergrondse. En dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid luiers welke bij het restafval moeten.

 • joep schreef:

  Klopt Blauwvinger ik vraag regelmatig om het uit rukken van de schoonmaak ploeg en dat wordt netjes gedaan.
  Dat het in zamelen van plastic een succes is van vanzelfsprekend als je voorheen alles in de grijze container deed.

 • joep schreef:

  Veel mensen gooien er van alles in ,verleden week liep er iemand met een kruiwagen vol met stukken hout en laminaat richting container,( hoe luide de zin ook alweer er mensen op aan spreken.)
  Ik vroeg of dat in de container gegooid werd ja dat was het geval na mijn opmerking dat het geen rest afval is maar bouw afval barstte de bom.
  Waar ik me mee bemoeide enz enz.

 • Cees schreef:

  @Joep.. ik herken je probleem. Ooit iemand aangesproken die gewassen grint in de container gooide.. had ik beter ook niet kunnen doen.

  Je hebt er associale tussen zitten.. en maar klagen als de container weer eens vol is.. Nee gek he?!

  Ik hoop dat we snel overgaan op ‘de gebruiker/vervuiler betaald’.

  Wat hierboven al wordt gezegd.. goed scheiden = weinig rest afval.

 • jhnieuwenhuisJH schreef:

  @Cees.. Dat zal niet snel gebeuren. Onder het mom van ‘Grote steden’ beleid is er een vast bedrag. Men heeft waarschijnlijk liever dat ze het in de container proppen dan dat men het ergens gaat dumpen, want dat krijg je wanneer je men per keer laat betalen.

 • Rooster schreef:

  Afval scheiden is echt een hele kleine moeite en leidt tot prima resultaten. Ik ben blij dat er blijkbaar veel mensen dit ook vinden. Ik spreek ook buurtbewoners aan die de ondergrondse containers verkeerd gebruiken en blijf dit doen ondanks de soms asociale reacties.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!