Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes

zaterdag 3 augustus 2013 27 reacties
Omgekeerd inzamelen Stadshagen groot succes

Het omgekeerd inzamelen in de regio Zwolle is een groot succes. Dat blijkt uit een begeleidende brief bij een rapport van de ROVA, waarin de resultaten van het omgekeerd inzamelen in de regio staan. Uit de brief blijkt dat er sinds de intrede van het omgekeerd inzamelen een vermeerdering van 400% aan ingezamelde kunststoffen is. De hoeveelheid restafval is met een vijfde teruggedrongen. Het succes is ook in de Tweede Kamer opgevallen.

“Omgekeerd inzamelen geeft spectaculair effect in regio Zwolle”, schrijft kamerlid Remco Dijkstra. Stadshagen was de eerste wijk van Zwolle waar het omgekeerd inzamelen grootschalig werd ingezet.

Veel protest
Stadshagen begon vorig jaar oktober na hevige weerstand als eerste wijk met het nieuwe inzamelen. Een eerder voorstel om een oranje container voor plastic toe toe voegen aan de huishoudens in Stadshagen stuitte veel bewoners tegen de borst. Veel steegjes en tuinen hebben al moeite om drie containers te herbergen; een vierde zag men absoluut niet zitten. Daarna werd het omgekeerd inzamelen ingezet; huishoudens moeten thuis het afval scheiden en het restafval naar een centraal vuilnispunt in de buurt brengen.

Omgekeerd inzamelen
Ook deze inzameling leidde in de eerste maanden tot veel protest. De vuilnispunten bleken veelal overvol te zitten als gevolg van verkeerd gebruik door inwoners en te weinig ophalen door de ROVA. Na veel klachten uit de wijk werd de service geïntensiveerd en sindsdien loopt de inzameling aardig op rolletjes. 

Succesverhaal valt Den Haag op
Nu al het stof is gedaald blijkt de inzameling in Stadshagen en andere wijken een groot succes dat zelfs in Den Haag al bekendheid geniet. De 7850 huishoudens in Stadshagen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de verviervoudiging van het scheiden van kunststoffen. Daarnaast is het restafval uit de regio Zwolle met twintig procent afgenomen.

 

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!