Biomassacentrale Breecamp-Oost overgenomen door Unica

vrijdag 10 januari 2014 5 reacties
Biomassacentrale Breecamp-Oost overgenomen door Unica

Met ingang van 1 januari 2014 is Breecamp Energie b.v., volledig eigendom van technisch dienstverlener Unica, de nieuwe warmteleverancier in Breecamp-oost. Voorheen was BeGreen Energy, waarvan Unica voor 50% aandeelhouder was, de eigenaar van de biomassacentrale van deze woonwijk in Zwolle.

Unica heeft de biomassacentrale in Breecamp-oost ontworpen, gebouwd en ook de bedrijfsvoering werd achter de schermen al door het bedrijf gevoerd in opdracht van BeGreen. Het verwerven van de volledige exploitatie is daarmee een logische vervolgstap.

Laurens de Lange van Breecamp Energie geeft aan dat er voor de bewoners weinig verandert: “Wij respecteren vanzelfsprekend alle contracten en afspraken, de bewoners krijgen wel een nieuw contactadres. Ook Ista, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de meterstanden en facturering, zal haar diensten blijven leveren.”

Maarten Grooters van BeGreen: “Ik ben tevreden dat dit vooruitstrevende voorbeeld van lokale duurzame energieopwekking wordt voortgezet door Unica. Het is een bevestiging dat houtenergie een belangrijke rol gaat spelen in de vervanging van fossiele brandstoffen”.

“Voor Unica past deze overname in de strategie om lokale duurzame energieprojecten voor een groot aantal jaren te exploiteren”, aldus Laurens de Lange, “het lopende onderzoek naar de werking van de warmte-installaties gaat door en zal antwoorden geven op door de bewoners gestelde vragen” De bewoners van Breecamp-oost worden per e-mail en brief op de hoogte gesteld van deze overname.

Houtenergiecentrale
De energiecentrale in Breecamp-Oost is in april 2013 geopend en wordt gestookt met houtsnippers. Ongeveer één vrachtwagen met houtsnippers per week is nodig om de wijk van de benodigde energie te voorzien. Het hout wordt vanuit de regio aangeleverd, waarbij het voornamelijk gaat om snoeihout. Daarvan is meer dan genoeg beschikbaar in Nederland; momenteel wordt het meeste hout nog geëxporteerd naar Duitsland en Scandinavie, waar meer gebruik wordt gemaakt van houtenergie.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

5 reacties op 'Biomassacentrale Breecamp-Oost overgenomen door Unica' »

 • pierre C schreef:

  Nieuws van een andere Site

  “Volgens BeGreen en Unica heeft de overname niets te maken met de klachten over de hoogte van de energierekeningen.
  BeGreen lag onder vuur omdat veel bewoners klaagden over de te hoge rekening over 2012. ”

  Snap alleen niet waarom die centrale soms zo erg stinkt en dat naast een sportcomplex en woonwijk. Je zult er maar wonen kun je geen raam ophouden .

 • Ben Thuis schreef:

  De stank is inderdaad erg hinderlijk!
  Tweehonderd meter verderop hebben wij er nog last van aan de platteborgstraat! Het is toch van de zotte dat als de wind verkeerd staat (zoals vaak) je je ventilatieroosters moet sluiten om geen rooklucht binnen te krijgen. Die ventilatieroosters zitten in een woning voor frisse lucht en ventilatie. Niet om de stank van een houtverbrander naar binnen te halen!

 • Blauwvinger schreef:

  Misser van het eerste uur !!!

  Ook de voorgespiegelde stookkosten tegenover een gaswoning is veels te rooskleurig en nooit waargemaakt.

  Ik lees dat gemiddeld gezin bijna 1200 Euro betaald aan stook kosten en dat vergelijkbaar zijn met gaswoning :) Wij wonen iets oudere woning aan de ander kant van de weg en ja dat ding stinkt enorm :( nog geen 300 euro per jaar aan het warm stoken van onze woning :)

  Hadden een optie om daar te wonen gelukkig nooit gedaan mede door die dure houtverbander .

 • sebastiaan schreef:

  Oh wij zijn van plan een woning te kopen aan de gortenstraat. En ik ben nu zeer benieuwd hoevaak die houtversnipper verbrandplaats aan staat per week? En of hullen de tijden weten. Dan rij ik er namelijk langs. Je doet me een zeer grote gunst.

 • Peters schreef:

  Sebastiaan,

  Dat is denk ik nog minste waar je rekening moet houden zou eerst eens informeren over die straat/buurt die is toch minder.

  En het is niet het geluid maar de stank en die ruik je 300 meter verder nog :(

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!