Bewoners Frankhuis vrezen komst biomassacentrale

maandag 11 november 2019
Bewoners Frankhuis vrezen komst biomassacentrale

Bewoners van Oud-Frankhuis hebben ernstige zorgen over de bouwplannen voor een biomassacentrale op bedrijventerrein Voorst, aan de overzijde van het Zwolle-IJsselkanaal. Men vreest de negatieve gevolgen voor hun woon- en leefklimaat. De bewoners reageren op een recente aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een dergelijke centrale. Behalve zorgen die worden geuit willen de bewoners dat de gemeente nadere eisen stelt aan de te bouwen centrale, die een ketelhuis, een opslagloods en zes opslagsilo’s zal omvatten. Men vreest negatieve gevolgen voor hun woon- en leefklimaat.

Biomassacentrales zijn niet onomstreden. Enige tijd geleden reageerden omwonenden in Breecamp ook al verontrust op de overlast van de biomassacentrale in hun buurt. Deze voorziet enkele honderden huizen en zwembad De Bubbels van energie. Er bleek een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht op te treden. En recent is discussie ontstaan over de resultaten van een onderzoek waaruit zou blijken dat biomassa meer stikstof, fijnstof en broeikasgas uitstoot dan alternatieven. De bewoners van Frankhuis willen naar aanleiding van deze berichten garanties voor een goede woonsituatie.

Waarborgen

Ruim 50 bewoners uit Oud-Frankhuis wenden zich in een brief tot de gemeente, waarin concrete waarborgen worden gevraagd, mocht de centrale toch worden gebouwd. Zo wil men dat er nadere eisen worden gesteld aan de omvang van de centrale en het gebruik ervan. Daarnaast wil men waarborgen voor een goede milieusituatie, waaronder de uitstoot van stikstof en meer aandacht voor de brandveiligheid. De zorgen leven breder dan alleen in dit gedeelte van de buurt Frankhuis. Ook in de nieuwbouw zijn bewoners zich bewust geworden van wat er zich mogelijk gaat afspelen.

Hoofdpijndossier

Inmiddels heeft ook de politiek zich tot het college van burgemeester en wethouders gewend en om opheldering gevraagd. CDA-raadslid Arjan Spaans wendde zich vandaag met vragen tot het college. Spaans vraagt ondermeer of het college bereid is om met de bewoners van Frankhuis in gesprek te gaan. Hij wil ook weten of de uitkomsten van landelijke onderzoeken naar biomassacentrales nog van invloed kunnen zijn op de aanvraag op Voorst. Hij bepleit eventueel uitstel van de procedure om de vergunning te verlenen.

Zwolle krijgt er naar verwachting een nieuw hoofdpijndossier in de stikstofcrisis bij.

Foto: de omstreden biomassacentrale in buurt Breecamp

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!