Stadshagen voorloper in landelijk afval scheiden

zondag 2 februari 2014 7 reacties
Stadshagen voorloper in landelijk afval scheiden

U zult het wellicht stilletjes verwensen als u op een regenachtige avond met drie zakken naar de ondergrondse container loopt in Stadshagen, maar bedenk dan dat Stadshagen de voorloper is in een landelijke campagne om in 2020 meer dan driekwart van het afval thuis te scheiden. De ROVA heeft laten weten dat de regio de norm nu al in bepaalde delen van de regio ruimschoots haalt.

Meer gescheiden, minder restafval in Stadshagen
Het omgekeerd inzamelen werd niet bepaald enthousiast onthaald in Stadshagen. Toch heeft de nieuwe wijze van inzamelen effect gehad. In Stadshagen is er over 2013 ruim driemaal zoveel plastic ingezameld: per inwoner is dat van vijf kilo naar zestien kilo plastic gegaan. De scheiding van groen, fruit en tuinafval steeg met éénvijfde en het restafval daalde met zeventien procent. Gemiddeld genomen gooide de Zwollenaar 45 kilo minder restafval per jaar weg.

Stadshagen en regio loopt voorop
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand halveren. In 2020 moet 75% van het huishoudelijk afval en het afval van kantoren en winkels gescheiden worden ingezameld. Mansveld kondigde dit voornemen deze week aan in een brief aan de Tweede Kamer. Of Stadshagen deze norm al volledig heeft gehaald is niet duidelijk, maar een voorloper in landelijk afval scheiden is de stedelijke wijk wel.

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

7 reacties op 'Stadshagen voorloper in landelijk afval scheiden' »

 • Sjohn schreef:

  mooi

 • V.T schreef:

  Nog even en we moeten de zakken zelf naar de Rova brengen.

 • Mark schreef:

  Zelfs in de middeleeuwen kwam de schillenkar langs de deuren.

  Tegenwoordig leur ik minimaal 175 meter met mijn afval.

 • SPZ schreef:

  hier ook, enkele reis >180m… m.a.w. ik loop bijna een halve kilometer om een zak afval weg te brengen… kennelijk normaal in een ontwikkeld land als NL.
  Maarja, de gemeente kan het je door de strot drukken en strijken met de eer…

 • zwollenaar schreef:

  Als je goed scheidt heb je niet veel restafval…. Wij waren ook tegenstanders van omgekeerd inzamelen, maar eerlijk is eerlijk het is toch een boel plastic als
  je scheidt…. Zijn er nu aangewend, dus is prima zo…..

 • joep schreef:

  Het is gewoon verplicht gesteld er was geen keus, natuurlijk is het inzamelen van plastic een succes er waren geen vergelijking cijfers bekend.
  Dan is het altijd een succes.
  Ik ben mijn pasje verloren en moet voor een nieuwe € 19,70 betalen tel uit je winst.
  En moet het net als op de camping ook nog zelf weg brengen..

 • Dennis schreef:

  Ik heb vorig jaar de gemeente een brief geschreven. Voorheen kon ik sneeuw vrij tot aan mijn container komen omdat ik mijn stoep altijd braaf even aanveeg. Dus heb ik de vraag gesteld of zij hun stoep tot aan de container willen vegen. Ben namelijk van mening dat zij van hun probleem mijn probleem gemaakt hebben. Je krijgt niet eens een antwoord.

  Ik hoop dan ook niet heel veel, maar toch wel dat die ambtenaar die dit bedacht heeft, net als ik slecht ter been wordt. En wil wel eens zien hoe hij/zij het afval daar gaat krijgen.

  De gemeente maar besparen op de vuilophaling, maar hebben jullie ergens gezien dat wij in Stadshagen minder mogen betalen aan afvalheffing?

  Er is geen grotere georganiseerde misdaad dan op het stadskantoor te Zwolle.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!