Sint-Maarten lampionnenoptocht door Stadshagen

donderdag 4 november 2010

Op donderdag 11 november wordt het traditionele feest van Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan dan met een versierde lampion langs de deuren en zingen een liedje in ruil voor snoep of fruit. Op woensdag 10 november organiseert de wijkstichting Stadshagen Totaal een lampionnenoptocht voor jong en oud in verband met Sint-Maarten. Vanaf 19.00 uur kan iedereen zich aansluiten bij het Cultuurhuis in Stadshagen en meelopen in de optocht door de wijk.

Geen lampion?
Heb je geen lampion? Ga dan op de middag van 10 november naar het Cultuurhuis. Van 13.30-14.30 uur of van 14.45- 15.45 uur kun je daar terecht voor in elkaar zetten van je eigen lampion. Opgave is niet nodig.

Sint-Maarten
Sint-Maarten wordt niet overal in Nederland gevierd, maar met name in Limburg, Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. Maar ook in Zwolle wordt het feest vaak gevierd. Sint-Maarten was vroeger de datum waarop de oogst binnengehaald moest zijn en het vee op stal ging. Op 11 november werden de grote Sint-Maartensvuren ontstoken. Later werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest. Kinderen trokken met lampions of uitgeholde rapen, knollen en kalebassen met een kaarsje langs de deur voor snoep en fruit.

Vroeger zag men dit als bedelfeest en was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw veranderde deze attitude. Het Sint-Maarten werd nu juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Lees meer over:

| |

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!