Bewoners Breecamp bang voor fijnstof uit biomassacentrale

dinsdag 5 april 2016
Bewoners Breecamp bang voor fijnstof uit biomassacentrale

Bewoners van het wijkdeel Breecamp zijn bang dat de biomassacentrale aan de Sportlaan te hoge fijnstofwaardes uitstoot. Uit een meting van bewoners zou blijken dat de centrale teveel fijne deeltjes uitbraakt. Dat beweren de bewoners in een video die de meting bij de centrale toont.

Bewoners: hoge fijnstofwaardes
Op de beelden is te zien hoe de rook van de centrale naar de grond slaat en de bewoners metingen verrichten in het omliggende gebied. “Het ruikt enorm naar houtblokken”, zegt één van de bewoners op de film. Volgens de bewoners werden er 170 miljoen deeltjes per kubieke meter gemeten: volgens hen is er schone lucht bij minder dan tien miljoen deeltjes, blijkt uit correspondentie met de gemeente.

Basisschool en kinderdagverblijven
Op de achtergrond klinkt tijdens het meten van het fijnstof het geluid van spelende kinderen: naast de biomassacentrale staat een basisschool. Verder zijn er twee kinderdagverblijven en liggen er sportvelden rondom de centrale.

‘Niet alleen geur maar ook fijnstof’
Uit correspondentie van de bewoners met de gemeente blijkt dat de gemeente Zwolle de eigenaar van de centrale heeft aangesproken op geuroverlast. “Breecampenergie erkend dat er problemen zijn geweest maar geven ook aan dat ze maatregelen hebben getroffen om de overlast te beperken”, meldt een ambtenaar aan de bewoners. Maar volgens bewoners gaat het niet alleen om geur, maar dus ook fijnstofdeeltjes.

Bekijk de video van de bewoners hier

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!