Ruim vijftig bomen gerooid in Klokkengieterlaan

maandag 10 februari 2020
Ruim vijftig bomen gerooid in Klokkengieterlaan

Het is alsof storm Ciara in de Klokkengieterlaan flink heeft huisgehouden: de straat mist sinds vanochtend ruim 50 bomen. Elders in ons land trok de storm afgelopen zondag met grof geweld veel bomen met wortel en al uit de grond. Dit in tegenstelling tot de wijze waarop de gemeente de kap van de zilveresdoorns in de Klokkengieterlaan aanpakt. Met veel precisie, tak voor tak en stam voor stam, werd de straat binnen twee uur twee bomenrijen armer. Het rooien is nodig omdat de bomen elkaar in de groeimogelijkheden gingen concurreren. Bewoners waren verdeeld over behoud of kap, maar groeimotieven gaven uiteindelijk de doorslag voor het rooien van de helft ervan.

Snelgroeiende zilveresdoorns

Toen de straat ongeveer twintig jaar geleden werd aangelegd, werd gekozen voor snelgroeiende zilveresdoorns. Zodoende zou de Klokkengieterlaan al snel de fraaie laanstructuur kunnen krijgen die hij nu heeft. Die snelle groei zit nu veel bomen in de weg. Het al dan niet kappen van bomen had het afgelopen jaar, behalve veel wortels, ook veel voeten in de aarde en de meningen onder de aanwonenden waren sterk verdeeld. Ongeveer de helft van hen wilde de esdoorns liever kwijt dan rijk vanwege de schaduwwerking, veel afvallend blad en slecht werkende zonnepanelen. De andere helft van de bewoners bleek erg gesteld op de fraaie, kenmerkende laanstructuur van de straat met vier rijen bomen.

Kappen onontkoombaar

De gemeente riep deskundigen te hulp, die grondig onderzoek deden. De uitkomsten waren helder: er is in de straat geen ruimte voor twee rijen zilveresdoorns, omdat de bomen steeds meer in elkaar gingen groeien. Ze kregen boven- en ondergronds onvoldoende groeimogelijkheden. Om de bomen langs de weg groeikansen te bieden zou nu moeten worden ingegrepen. In het voorjaar van 2019 werden de resultaten en conclusies met de bewoners besproken en werd gemeld dat het kappen van twee rijen bomen onontkoombaar was.

Herinrichting

Als doekje voor het bloeden voor de tegenstanders van kappen mochten de bewoners meedenken over de herinrichting van de vrijgekomen ruimte. Ook konden zij meebeslissen over mogelijk hergebruik van het gerooide hout. Dat ligt nu wat troosteloos aan de kant van de straat te wachten op een nieuwe bestemming. Wat de actie van vandaag doet met het aanzien van de fraaie Klokkengieterlaan zal pas de komende zomer blijken.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine juni 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!