Gemeente gaat afval ‘omgekeerd inzamelen’

donderdag 14 juni 2012 13 reacties

Dit najaar gaan bewoners in de wijk Stadshagen beginnen met ‘omgekeerd inzamelen.’ Bij ‘omgekeerd inzamelen’ wordt plastic verpakkingsmateriaal aan huis opgehaald in de grijze container en brengen bewoners restafval weg naar een ondergrondse container. Eind 2016 zal de nieuwe manier van afvalinzameling in heel Zwolle zijn ingevoerd.

“In het Gemeentelijk Grondstoffenplan hebben we vastgelegd dat we streven naar een afvalloze samenleving. Een samenleving waarin steeds meer afval wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe producten en minder restafval overblijft. Om dat te bereiken moeten we op een duurzame manier met ons afval om gaan. Jammer genoeg komt nu nog teveel herbruikbaar materiaal in de restafvalcontainer terecht, waarna het verbrand wordt en niet hergebruikt kan worden. Om dit tegen te gaan, is ‘omgekeerd inzamelen’ bedacht”, aldus wethouder Erik Dannenberg.

Faciliteren van afvalscheiding
Plastic verpakkingsmateriaal wordt na het invoeren van ‘omgekeerd inzamelen’ aan huis opgehaald, net als oud papier en karton en groente-, fruit-, en tuinmateriaal. Door deze grondstoffen aan huis op te halen, worden inwoners gefaciliteerd in het inzamelen van herbruikbare materialen. Op restafval, dat niet herbruikbaar is, biedt de gemeente een lagere service. Inwoners moeten dit weg brengen naar ondergrondse containers.

Een eerder plan van de gemeente om meer afval te scheiden, leidde in 2011 tot veel ophef op deze website en werd uiteindelijk niet uitgevoerd. Het plan was toen om een extra container voor plastic afval in te voeren, wat zou betekenen dat er bij ieder huis vier containers zouden komen te staan.

Proef in Veerallee en Dieze
In 2010 en 2011 is een proef met ‘omgekeerd inzamelen’ gehouden in de wijken Veerallee en Dieze (Hogenkamp). Dannenberg: “Hieruit bleek dat de hoeveelheid ingezameld herbruikbaar plastic materiaal toenam en de hoeveelheid restafval af. Daarnaast waren bewoners erg positief over de proef. 75 Procent wilde het ‘omgekeerd inzamelen’ ook na de proef voortzetten. Vanwege de goede inzamelresultaten en de tevredenheid bij bewoners, hebben we besloten het systeem in heel Zwolle in te voeren.”

Eind 2016 in heel Zwolle
Nog in 2012 wordt een groot deel van Stadshagen voorzien van extra ondergrondse containers voor restafval. De ondergrondse containers worden geplaatst op logische plekken, zoals langs routes waar men de buurt verlaat. Er komt één ondergrondse container voor ongeveer 100 woningen. Uiteindelijk zal in 2016 ‘omgekeerd inzamelen’ in heel Zwolle zijn ingevoerd. In de Veerallee en Dieze (Hogenkamp) is het systeem na de tweejarige proef voortgezet en wordt dus al ‘omgekeerd ingezameld’. 

Informatiebijeenkomsten
Inwoners van Stadshagen zijn geïnformeerd over ‘omgekeerd inzamelen’ door middel van een brief en een informatiefolder. Tevens zijn zij uitgenodigd voor één van de vijf inloopbijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is op maandag 25 juni tussen 16.00 en 20.00 uur in het Cultuurhuis in Stadshagen. De andere bijeenkomsten vinden plaats op 27 en 28 juni, 2 en 4 juli.

Reageer op dit artikel

reacties

Lees meer over:

Meer nieuws uit Stadshagen:

13 reacties op 'Gemeente gaat afval ‘omgekeerd inzamelen’' »

 • Marcel schreef:

  Klinkt goed. Al hoor ik wel steeds meer geluiden dat het gescheiden inzamelen helemaal niet zoveel milieuvoordelen biedt.

 • Michiel schreef:

  Ik kan niet zeggen dat ik er nu razend enthousiast van wordt. Op zich is afval scheiden prima. Iedereen wordt alleen nu verplicht om 4 afvalbakken in huis te zetten aangezien daar de scheiding al moet beginnen. Geen grijze container meer betekent dat je dus iedere keer met je afvalzak met bijvoorbeeld luiers in de auto naar een afvalpunt moet gaan.

 • Annet1972 schreef:

  Ik sluit me aan bij de voorganger. In de wijken waar het geprobeerd is, is het schijnbaar succesvol geweest. Mogelijk kleinere huishoudens en meer huizen op relatief minder ruimte. Ik zie mezelf nog niet in straat waar enkele huizen staan een eind gaan lopen met mijn zakje huisvuil. Dat is gewoon niet overal even praktisch. Er zijn vast wel meer alternatieven voor ‘omgekeerd’verzamelen.

 • stadshagenaar schreef:

  Ik snap het probleem niet zet gelijk meerdere ondergrondse containers kun je gelijk papier/glas/gft en ander vuil direct zelf scheiden en deponeren in juiste container maar dat het na een aantal jaar pas gebeurd is zonde had gelijk bij aanleg van wijk moeten gebeuren.

 • Laurens schreef:

  @ stadshagenaar: meerdee ondergrondse containers neemt niet weg dat je met je afval moet lopen ;)

  Ik woon sinds kort in stadshagen. Ben vanuit zuid gekomen end aar was het systeem van inzamelen net als in Stadshagen. Maar wat ik niet begrijp. Ik scheid mijn afval nu al. Plastic in een aparte bak, net als oud papier en gft, mijn glas in de glasbak, zelf mijn sigaretten gooi ik niet in de goot. Ow en dan heb je ook nog je chemo-box

  Waarom het systeem wijzigen? het werkt op dit moment toch prima? Je moet de mensen alleen meer bewust maken van de noodzaak. En daarnaast houd je het makkelijk voor de burger dus zijn ze bereid eraan mee te werken. Als je nu voor elk zakje meot lopen, of zelf in de auto moet wegbrengen (net als het plastic nu) dan haken mensen toch af??
  Het goede scheiden kan door goede voorlichting. En voor de kosten van al die ondergrondse containers kun je HEEEEEEEEEEEEL veel bewonersavonden houden.

  Daarnaast ben ik van mening dat het scheiden niet gaat gebeuren. Iedereen is zo gewend aan dat “overig” afval in de container moet. Waarom dan nu in 1 keer alles omgooien.

  Soms snap ik de politiek niet! Maar goed, zal wel weer over de centen gaan, net als altijd. Grappige is wel, als de Gemeente op deze manier wil bezuinigen, zien we daar als burgwers weer niets van terug, de rekening voor huisafvalrechten o.i.d. zullen echt niet dalen! EERDER steigen!

 • Frank Huis schreef:

  Het enige wat ik kan bedenken is dat de gemeente wil gaan besparen op de vuilnisophaaldienst, de ROVA. Denk maar eens na: minder containers op straat betekent ook minder langdurig langs de deuren om de grijze container op te halen. Het klinkt fantastisch, maar ik vrees dat het niet is ingegeven door nobele klimaatdoeleinden maar door financiële beweegredenen.

 • Arie schreef:

  Oh, maar als de ondergrondse container te ver staat denk ik dat alles als plastic word aangezien……

  Je zal zo’n ondergrondse container voor de deur krijgen. In de zomer van die lekkere luchtjes en bergen troep er omheen als het ding vol zit. Zoals ik nu al de glascontainers er wel eens bij zie staan, zie nu al de katten en ratten op voorhand feest vieren.

 • Ed schreef:

  Ook ik geloof niet in deze opzet.
  – Karton gaat soms al niet uit de container, laat staan het veel lichtere plastic.
  – Rest afval wegbrengen, daar heb ik echt geen behoefte aan. Ik breng veel liever plastic weg. Dat is veel lichter.
  – En waar staan die containers met rest afval. Niet bij mij. Ik moet niet denken aan al die luiers en maandverband luchtjes.
  – Wat dacht je van het probleem bij de bron aan te pakken. Zorg dat er minder plastic wordt geproduceerd. Nu gaan we ons aanpassen aan de grillen van de producent.
  – Maar het grootste probleem waar de gemeente tegen aan loopt, is het feit, dat de inname van plastic nu, te goed loopt. De plastic containers bij de winkels zijn te snel vol. En nu gaat men andere oplossingen bedenken.

  Nee, ik geloof niet in deze nieuwe “correcte” oplossing. Kom maar met iets beters.

 • Jan-sies schreef:

  Ik denk dat dit het begin is van het “betalen wat je stort systeem…”
  Iedereen heeft straks een pas en de gemeente kan precies zien hoe vaak en hoeveel afval je aanbiedt.

 • stadshagenaar schreef:

  Ik hoop wel dat de containers groot genoeg zijn standaard zijn ze geloof ik 5m3 dat is veel te klein voor 100 woningen hier veel gezinnen met veel kinderen.

  Ik vindt dat gescheiden inzamelen ook leuk hoe de burger voor de gek wordt gehouden vaak beland gescheiden afval samen in dezelfde verbrandingsoven waar een overschot van in nederland ismen haald zelfs afval op in italy en duitsland.

 • Mop schreef:

  Ik vind het juist helemaal niet zo´n gek idee. Wat hou je over? Papier in de papierbak, etensresten in de groene container, glas in de glasbak, plastic in de grijze, chemisch afval in de box. Dan hebben we nog de kringloop of grof vuil. Blik of kapot klein spul blijft dan over.. Ik denk dat het wel mee zal vallen met de hoeveelheid afval waarvoor je naar de container moet lopen. Ik ging juist niet of zelden met plastic helemaal naar het winkelcentrum op de fiets met 2 kinderen.. Zou dit juist niet beter werken?

 • SPZ schreef:

  Scheiding prima, maar laat dan de afvalstofheffing ook maar zakken, maar ik ben bang dat dat iets is voor dovemansoren.
  Bijkomend punt is dat er gesproken wordt over schonere containers, maar laat ze dan in de zomer maar eens per week de groene container ophalen. Die is veel viezer dan de grijze.

  Ik ben het met de voorgangers eens dat ik liever met wat plastic naar een externe container loop dan met een vuilniszak. Ik denk echter wel dat in een dergelijk geval de scheiding veel minder toegepast zal worden. Met het voorgestelde systeem MOET je wel.
  Een goed punt is tevens het aanpakken van leveranciers. Grotere verpakkingen, minder verpakkingsmateriaal etc.

  Overigens lees ik erg weinig over dat het overgrote deel van het plastic wat tegenwoordig gebruikt wordt prima (schoon) te verbranden is en daarmee eigenlijk niet zo milieubelastend is als men doet voorkomen.

  Nouja, het zal wel net zo gaan als met al die andere overheidsregeltjes…

 • Marcel schreef:

  “niet zo milieubelastend” is nog steeds belastend.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!