Stadshagen scheidt meer afval: ergert zich aan volle container

maandag 26 november 2012 29 reacties
Stadshagen scheidt meer afval: ergert zich aan volle container

Het omgekeerd afval leidt tot het meer scheiden van afval in Stadshagen. Dat blijkt uit een peiling onder de lezers van StadshagenNieuws. 53 procent van de lezers geeft aan door het omgekeerd inzamelen nu plastic te scheiden. Toch geeft een aanzienlijk deel (31 procent) aan al zijn afval bij elkaar te gooien en dit te kwijten in de ondergrondse container. In de reacties op de ervaringen van het ondergronds inzamelen kwamen veel klachten binnen. Onder meer overvolle containers en verre loopafstanden worden daarbij genoemd.

Stadshagen scheidt meer, maar met moeite
Het omgekeerd inzamelen is sinds enkele weken in een groot deel van Stadshagen de standaard geworden. De nieuwe manier van inzamelen dwingt de Stadshagenaar nu meer te gaan scheiden: plastic in de zwarte container, GFT in de groene en het restafval in de ondergrondse container. Een groot deel zegt nu plastic te scheiden (53 procent), maar een aanzienlijk deel (31 procent) zegt alles op een hoop te gooien en een aanvullend (16 procent) deel lukt het niet de discipline op te brengen het afval te scheiden. Aan de peiling deden 321 lezers mee.

Volle en verre containers
In de reacties en op Twitter zijn veel klachten te lezen over de nieuwe vorm van inzamelen. Met name de met regelmaat volle containers irriteren welwillende Stadshagenaren die met zakken vol afval naar het afvalpunt lopen en weer met de zakken terug moeten. Anderen klagen over flinke afstanden die men moet afleggen om bij een container te komen, soms meer dan vijf minuten lopen.

Het ondergrondse inzamelen kwam in plaats van een eerder ambitieus plan van de gemeente Zwolle om plastic in te zamelen. Zo stelde de lokale overheid voor om een vierde container te stallen in de Stadshagense tuintjes, hetgeen tot felle protesten leidde.

Door de ondergrondse container...

 • Ben ik bewust plastic gaan scheiden (53%, 169 stemmen)
 • Gooi ik alles ondergronds, teveel moeite (31%, 101 stemmen)
 • Probeer ik te scheiden, maar het wordt niets (16%, 51 stemmen)

Aantal stemmen: 321

Laden ... Laden ...

Reageer op dit artikel

reacties

Meer nieuws uit Stadshagen:

29 reacties op 'Stadshagen scheidt meer afval: ergert zich aan volle container' »

 • marion schreef:

  @GJ ik was voorstander van de vierde container dus ik mag best zeuren.. al valt het voor ons best mee want we hebben keus uit drie containers voor de deur en twee aan het eind van de straat. Sommige mensen zie je idd einden lopen fietsen of met de auto rijden.

 • Marcel schreef:

  @Marion
  Dat is dan gelijk één van de oorzaken van de problemen. Wij kunnen in principe op één ondergrondse. We hebben er zelf één laten toevoegen. Hoe kom jij aan 5? 4 laten toevoegen?

 • peters schreef:

  Mensen moet inzien als Rova wel had gekozen voor extra container dus 4 of 5 dan scheiden de mensen nog niets.

  Wil je nu niet scheiden loop je iedere dag naar ondergrondse container anders bij bronscheiding slecht 1 keer in de week.

 • Marcel schreef:

  Precies. Hoe beter je scheidt (let op de ei), hoe minder je loopt!

 • Plastic in een zakje schreef:

  @ Blauwvinger

  Vanaf 2016, als het in geheel Zwolle is ingevoerd, gaan we betalen per zakje. Dit werd ook beaamd door de ROVA medewerker die bij ons is geweest voor het bepalen van de locatie van de container. Dit was naar aanleiding van een vraag die we gesteld hebben bij de voorlichting.

  Dus uiteindelijk gaan we alsnog betalen. En valt de opbrengst plastic tegen dan gaat de grijze container eruit, dat verwacht ik.

 • peters schreef:

  Dat we in 2016 zullen moeten betalen per zakje of per leging geloof ik best maar dat een Rova medewerker dat nu al weet geloof ik niks van wat besluit is nog niet eens genomen.

  Tja als grijze container eruit gaat en plastic dmv nascheiding eruit wordt gehaald dan betalen we per kilo of per leging meer voor onze restafval straks.

  Elders gelezen dat mensen die moeten betalen per leging nog maar 3 a 4 keer per jaar hun container aanbieden want zo wordt er bespaard.

 • Blauwvinger schreef:

  Zag vanochtend er al zak of 10 bijstaan aan de havenzatheallee leegt de Rova die dingen wel optijd? Blijkbaar daar niet:(

 • NT schreef:

  Wat een onzin dat omgekeerd inzamelen.
  Gemeente heeft er ook nagenoeg niets (of minimaal) aan gedaan om bewoners hiervan op de hoogte te stellen. Een brief aan ieder huidhouden was minimaal geweest, maar ze wilden het systeem hebben en dulden zo weinig mogelijk tegenstand……
  Zojuist heb ik het grof vuil besteld voor 1 (één) paraplu. Die past namelijk niet in de verzamelcontainer…. Het moet toch niet gekker worden.

 • Visser schreef:

  @NT,

  U weet het ook te overdrijven een paraplu vouw je dubbel past er zat in.

  Maar kijk nu eens naar aantal grijze containers makkelijk op een hand te tellen hier in de straat.

  Mensen scheiden niet en pleuren alles in de ondergrondse vind je het gek dat deze na 2 dagen vol zit.

Magazine maart 2018

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!